Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Subota, 05 Ožujak 2022 12:32

Promocija Poetske spomenice 123. brigadi HV Požega

 

Kao poklon Gradu Pakracu, braniteljima i stradalnicima te zahvalu za hrabrost tijekom Domovinskog rata, Palijativni tim „LiPa“ zajedno sa partnerima Udrugom ratnih veterana 63.“A“ samostalne gardijske bojne zbora narodne garde RH Požega i Udrugom hrvatskih branitelja oboljelih i liječenih od PTSP-a Pakrac-Lipik, sinoć je u Kuriji Janković u Pakracu organizirala predstavljanje zbirke domoljubne poezije "Poetska spomenica 123. brigadi HV Požega".

Poetska spomenica zbirka je 30 domoljubnih pjesama odabranih na natječaju koji je proveden prošle godine u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata PSŽ za koju je simbolično odabrano 30 pjesama - svaka za jednu godinu od osnutka 123. brigade. Ideja spomenice je napraviti korak dalje u obilježavanju obljetnica te ostaviti trag u književnom stvaralaštvu naše županije, potaknuti branitelje, stradalnike, roditelje poginulih branitelja, studente, učenike i sve one koji čuvaju emociju u sebi, te iznjedriti je u ovom slučaju kroz stihove.

Uz članove Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Požeško-slavonske županije prisutni su bili i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, umirovljeni bojnik Mario Kalan, pjesnici, autori, sudionici projekta „Poetska spomenica“, ljubitelji poezije, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika Miroslav Ivančić, kao i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha koji je izrazio zadovoljstvo i ponos što se predstavljanje poetske spomenice održalo u gradu Pakracu u danima obilježavanja početka Domovinskog rata u gradu heroju koji pamti i svjedoči o mnogim događanjima iz najtežih dana za hrvatsku domovinu.

Irena Kalan, voditeljica projekta, urednica poetske spomenice i jedna od autorica istaknula je kako je spomenica simbol opstanka onog lijepog u nama, onoga što nitko ne može oduzeti, a to je duh – isti onaj koji je branitelje vodio kroz mračna vremena, kao i ljubav prema rodu i domovini sa svim njenim vrlinama i manama. „Domovina je pojam pripadnosti koji nosimo u srcu gdje god da jesmo i u tome je njena beskonačna ljepota i nemjerljiva vrijednost.“ - istaknula je Kalan.

Izvor fotografija: pakrackilist.hr

Pročitano 727 puta