Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 01 Ožujak 2022 14:36

Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u RH

 

Temeljem odredbi Zakona o sustavu civilne zaštite, 01. ožujka obilježava se Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, kao i međunarodni dan civilne zaštite – humane i otvorene sposobnosti čija djelatnost nije zatvorena državnim granicama.

Ravnateljstvo civilne zaštite RH krovno je tijelo nadležno za sustav Civilne zaštite koje putem Službe civilne zaštite Požega, u Požeško-slavonskoj županiji provodi aktivnosti zajedno sa operativnim snagama sustava civilne zaštite: vatrogastvom, HGSS-om, Hrvatskim crvenim križem, postrojbama CZ i povjerenikom civilne zaštite. Svi ti kapaciteti na načelu kontinuiteta obavljanja djelatnosti, pripremaju se za zajedničko operativno djelovanje u kompleksnim izvanrednim situacijama i katastrofama, odnosno kada se aktivira sustav civilne zaštite.

Sustav civilne zaštite od posebnog je interesa za Republiku Hrvatsku, a Vlada Republike Hrvatske odgovorna je za upravljanje i učinkovito funkcioniranje sustava civilne zaštite u velikim nesrećama i katastrofama. Državna uprava za zaštitu i spašavanje, kao središnje administrativno tijelo, nadležna je za predlaganje propisa, nadzor njihove primjene te za ustrojavanje, planiranje i usklađivanje djelovanja sustava u fazi preventive kao i za reagiranje u slučaju velikih nesreća katastrofa.

Požeško-slavonska županija svim pripadnicima sustava civilne zaštite čestita njihov Dan!

Pročitano 1104 puta