Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Subota, 26 Veljača 2022 17:44

Pokladno jahanje župe Bučje

 

Danas je održano jubilarno, deseto Pokladno jahanje župe Bučje u organizaciji Konjogojstvene udruge Pleternica - jedina manifestacija takve vrste na području Požeško-slavonske županije. Okupljanje gostiju započelo je u Brodskom Drenovcu, nakon čega je mimohod pokladne povorke u kojoj je  sudjelovalo 30-ak konjanika s prekrasno ukrašenim zapregama krenuo prema Bučju i Zagrađu.

Ovakve predivne slavonske manifestacije dokaz su da tradicija ostaje i opstaje, da ju vjerno čuvaju i mlade generacije, njegujući ono što su im u nasljeđe ostavili njihovi očevi i djedovi, a dokazujući time i ljubav prema svome zavičaju, tradiciji, našoj zlatnoj Slavoniji i županiji.

Predsjednik Konjogojstvene udruge Pleternica Tomislav Hip poželio je dobrodošlicu svima koji su se odazvali te istaknuo kako je važno prenijeti tradiciju na mlađe naraštaje kako bi time naša sela oživjela. „Ako nema tradicije, folklora i običaja, neće biti ni nas.“ – istaknuo je predsjednik udruge.

Prigodnim riječima okupljene je pozdravila i požeško-slavonska županica Antonija Jozić te istaknula kako su ovakvi običaji upravo naš identitet, ono najdragocjenije što bismo trebali sačuvati za buduće naraštaje. “Hvala na svemu što činite kako bi običaje granice, običaje Slavonije prenosili mlađim naraštajima, kako bi ponos i diku slavonskog čovjeka zauvijek sačuvali.“ – rekla je županica Jozić.

Izvor fotografija: slavonski.hr

Pročitano 4307 puta