Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Subota, 26 Veljača 2022 10:46

Radni sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola Požeško-slavonske županije

 

U prostorijama Županijske uprave održan je radni sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Požeško-slavonska županija, a prisustvovali su mu županica Antonija Jozić, zamjenik županice Ferdinand Troha, privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Sunčica Bajić te predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Hrvatske gospodarske komore.

Teme sastanka bile su kriteriji i mjerila za određivanje bilančnih prava ustanova u školstvu, plan upisa u prve razrede srednjih škola, te problematika upravljanja nekretninama. Uvodno se obratila Županica koja je prezentirala novi ustroj županijskih upravnih tijela te izrazila zadovoljstvo uspješnim funkcioniranjem obrazovnog sustava u okolnostima pandemije koronavirusa, istaknuvši odličnu komunikaciju s predstavnicima škola.

Ravnateljima su prezentirane odluke Vlade RH vezano uz odobrena sredstva iz Državnog proračuna za financiranje minimalnih standarda, analiza podnesenih zahtjeva za investicijskim i kapitalnim ulaganjima te su prezentirani natječaji u tijeku i najavi.

Što se tiče Plana upisa, predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ljiljana Žanetić, iznijela je statističke podatke o broju nezaposlenih osoba te deficitarnim zanimanjima na području Županije, a ravnatelji srednjih škola iznijeli su prijedloge za upise za školsku godinu 2022./2023. Istaknut je problem popunjavanja razrednih odjela u pojedinim strukovnim zanimanjima. Aktivnosti koje Županija provodi, u suradnji sa školama, imaju za cilj usklađivanje upisnih kvota s potrebama gospodarstva, kako bi se stvorila kvalificirana radna snaga koja se traži na tržištu.

Na kraju sastanka unutarnja revizorica Ivana Kovačević prezentirala je nalaze i preporuke iz provedene revizije upravljanja i raspolaganja nekretninama u školskim ustanovama te su definirani rokovi za usklađivanje svih evidencija.

Pod točkom razno raspravljena je problematika cijena energenata te posljedice koje će poskupljenje imati na financiranje ostalih minimalnih standarda.

Pročitano 1167 puta