Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 23 Veljača 2022 18:14

Završna konferencija projekta „Vršnjačko nasilje u doba koronakrize"

 

Osnovna škola braće Radića Pakrac i Ministarstvo unutarnjih poslova - PU požeško-slavonska, od listopada 2021. godine partnerski provode preventivno-istraživački projekt pod nazivom „Vršnjačko nasilje u doba koronakrize“ autora profesorice Željke Maic i dr. sc. Gorana Matijevića.

Danas je u prostorijama OŠ braće Radića Pakrac povodom obilježavanja Dana ružičastih majica, odnosno Dana borbe protiv vršnjačkoga nasilja održana završna konferencija navedenog znanstveno-istraživačkog projekta na kojoj je uz pročelnicu Ureda Grada Pakraca Ivanu Šušnjić, policijskog službenika prevencije Ravnateljstva policije Dražena Lakliju te državnog tajnika Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislava Paljka, prisustvovao i zamjenik županice Ferdinand Troha koji je istaknuo kako nasilje nema opravdanja te izrazio podršku svim sudionicima u projektu.

Cilj projekta i istraživanje istoga u pakračkoj osnovnoj školi, identifikacija je osnovnih aspekata problema i pojavnih oblika vršnjačkoga nasilja posebno za vrijeme koronakrize, a rezultati dobiveni istraživanjem i provedbom projekta trebaju biti temelj za realizaciju budućih preventivnih aktivnosti i projekata, odnosno temelj za osmišljavanje programa mjera za sprečavanje i suzbijanje vršnjačkoga nasilja koje škola provodi samostalno, u suradnji s policijskom upravom ili drugim institucijama koje imaju isti cilj. Također, reprezentativan uzorak istraživanja i područje može biti od koristi i široj zajednici.

Projekt „Vršnjačko nasilje u doba koronakrize" provodi se pod pokroviteljstvom Grada Pakraca, a ujedno je i jedinstveni istraživački projekt takve vrste koji, osim što pruža uvid u kojoj su mjeri prisutni razni oblici nasilja (fizičko, psihičko, socijalno, ekonomsko, elektroničko i seksualno) među ciljanom skupinom učenika od 4. do 8. razreda matične i područnih škola, ima i dodatnu težinu zbog činjenice da je posljednje istraživanje takve vrste u Hrvatskoj provedeno od strane Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba davne 2003. godine

Na današnoj konferenciji istaknuto je kako je osnovni cilj ovog istraživanja bio podići razinu svijesti o vršnjačkom nasilju kod sudionika, prepoznati koji oblici nasilja su prisutni te odrediti psihološke profile počinitelja i žrtvi. U istraživanju je, uz polaznike matične i područnih škola te djelatnike pakračke osnovne škole, sudjelovalo više od dvadeset pripadnika PU požeško-slavonske. Istraživanje se provodilo putem anketnog upitnika za učenike, nastavno osoblje i policijske službenike pitanjima otvorenog, zatvorenog i kombiniranog tipa, nakon čega su se prikupljeni podaci obrađivali metodama statističke analize te su uvršteni u završno izvješće.

Izvor fotografija: compas.com.hr

Pročitano 987 puta