Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 18 Veljača 2022 18:18

Održan radni sastanak o trenutnim fazama u projektiranju retencija i akumulacija na području Požeštine

 

Radni sastanak o trenutnim fazama u projektiranju retencija i akumulacija na području Požeštine održan je danas u prostorijama vodnogospodarske ispostave za mali sliv «Orljava Londža» u Požegi, a sastanku su, uz predstavnike Hrvatskih voda i projektantskih tvrtki, prisustvovali županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić i gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić sa suradnicima.

Bujične poplave koje su u lipnju 2021. godine zadesile Požeško-slavonsku županiju prouzrokovale su višemilijunske štete, a Vlada Republike Hrvatske tada je osigurala 100 milijuna kuna za izgradnju retencija duž Požeške gore. Riječ je o pet vodotoka gdje se u pojedinim slivovima sitnih bujica nalaze napušteni kamenolomi zbog kojih je produkcija nanosa na tim slivovima veća nego što bi trebala biti, a jedini izlaz je izgradnja pregrada, retencijskih ili akumulacijskih brana koje će s jedne strane zadržati nanose, a s druge strane reducirati vodni val.

Na današnjem sastanku predstavljena su projektna rješenja izgradnje retencije iznad napuštenog kamenoloma na sjevernim padinama Požeške gore, točnije na potoku Pakao, kako bi se zaštitilo naselje Vidovci, kojega je izradio Vodoprivredno-projektni biro d.d., zatim izgradnja retencije na sjevernim padinama Požeške gore, na pritokama potoka Vučjak, za zaštitu grada Požege od bujičnih poplava koju je pripremio Hidroinženjering d.o.o.

Također je predstavljeno i projektno rješenje izgradnje akumulacije Selište na sjevernim padinama Požeške gore, na potoku Komušanac (Elektroprojekt d.d.), izgradnja retencije iznad napuštenog kamenoloma na potoku Veliki Dol za zaštitu naselja Dervišaga, (IDT d.o.o. i Hidroing d.o.o.) te izgradnja retencije iznad napuštenog kamenoloma na sjevernim padinama Požeške gore, na potoku Nakop I. za zaštitu Vidovaca (IDT d.o.o. i Hidroing d.o.o.).

Izvor fotografija: pozega.hr

Pročitano 1436 puta