Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 18 Veljača 2022 18:09

Održana početna konferencija projekta „Klub za mlade Vallis Humanum“

 

Udruga Humanum održala je početnu konferenciju projekta pod nazivom Klub za mlade „Vallis Humanum“ čija je ukupna vrijednosti 100 tisuća kuna, a financiran je iz raspoloživih sredstava Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Početnoj konferenciji, uz predsjednicu Udruge Humanum Ivanu Šag i voditeljicu projekta Nikolinu Grbavac, prisustvovali su i zamjenik županice Ferdinand Troha te zamjenik gradonačelnika Požege Borislav Miličević.

Udruga Humanum nositelj je projekta, a cilj je tijekom dvanaest mjeseci mladima pomoći na putu do ostvarenja njihova puna potencijala, pomoć pri učenju i osobnu rastu te pomoć pri razvoju njihovih osobnih i profesionalnih vještina. Partner na navedenom projektu je Studentski centar Požega koji će mladima ujedno omogućiti prostor u novoizgrađenom studentskom domu „Dr. Franjo Tuđman“ u Požegi.

Ovim projektom želi se potaknuti učenike srednjih škola te mlade u dobi od 15 do 30 godina da postanu aktivni sudionici društva kroz informiranje, neformalno obrazovanje te lokalni, građanski i volonterski aktivizam, a cilj navedenog programa je i povećanje aktivnosti mladih na području Požeško-slavonske županije kako bi sudjelovali u stvaranju boljeg i kvalitetnijeg okruženja i društva u kojemu žele živjeti. Projekt predstavlja planiran i organiziran proces osnaživanja mladih za osobni rast i razvoj, izgradnju međuljudskih odnosa te uključivanje i aktivno sudjelovanje u društvu.

Voditeljica projekta Nikolina Grbavac istaknula je kako je njihova zadaća mladima osigurati prostor u kojem će usavršavati svoje vještine izvan obrazovnog sustava i provoditi svoje slobodno vrijeme u korisnoj i kreativnoj atmosferi. „Participacija mladih u javnoj sferi života iznimno je niska, a tom podatku u prilog ide i činjenica da su mladi prethodne dvije godine bili specifično pogođeni raznim epidemiološkim mjerama. Zatvaranje škola i fakulteta mladima je otežalo pristup obrazovanju, a može se reći da su mladi pomalo i stigmatizirani, s obzirom na to da se na njih često gledalo kao na skupinu odgovornu za potencijalno širenje zaraze te pobolijevanje starijih osoba u društvu. Nezaposlenost mladih koja je duži period u porastu, niska medijska, politička i građanska pismenost mladih te niska razina povjerenja prema mladima drugih nacionalnosti također su činjenice koje ukazuju na probleme s kojima se moraju nositi.” – rekla je Nikolina Grbavac.

S pretpostavkom da mladi žele biti aktivni, žele sudjelovati i u potpunosti pripadati sredini u kojoj žive, tijekom ovoga projekta, kroz različite radionice i aktivnosti, mladima će se osigurati prilika za dodatnu afirmaciju u društvu kao i prilika za osobnu nadogradnju, rast i razvoj, a u skladu s tim, mladi će moći sudjelovati na različitim radionicama, a osim toga održavat će se i radionice na temu mentalnog zdravlja, prevencije nasilja, zdravog života, ljudskih prava, financijske pismenosti, javnoga govora i slično.

Zamjenik županice Ferdinand Troha čestitao je Udruzi na projektu te rekao kako su mladi nositelji progresa, kako oni nikada nisu zadovoljni jer ne trebaju niti biti, upravo zato što uvijek mogu više i bolje. „Mladi traže odmah i sad, nemaju vremena poput starijih osoba koji unaprijed imaju planove. Upravo su zato oni nositelji progresa i ti koji nas potiču da radimo kvalitetnije i više.“ – rekao je Troha te istaknuo kako mu je drago da je Udruga Humanum to prepoznala i da radi u tom smjeru.

Pročitano 806 puta