Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 27 Siječanj 2022 08:25

Otvorena izložba “Dobriša Cesarić u Požegi”

Izložba „Dobriša Cesarić u Požegi“, otvorena je u Gradskoj knjižnici Požega do 09. veljače. Osnovna škola “Dobriša Cesarić” Požega i Gradski muzej Požega, a u suradnji s Gradskom knjižnicom Požega, pripremili su izložbu o životu i djelu velikog pjesnika čije ime nosi škola.

Povodom obljetnice Cesarićeva rođenja OŠ Dobriša Cesarić ima za cilj upoznati sve s likom i djelom Cesarića, a ovaj projekt provode 17. godinu za redom. Nekoliko mjeseci učenici su istraživali o Cesariću, a rezultat toga ova je izložba. Na osmišljavanju i postavljanju izložbe radili su kustosica Ivana Domanović, učenici literarne skupine osmih razreda i prof. hrvatskog jezika i književnosti Blanka Đimoti Zima te Ivan Abibović, nekadašnji djelatnik osnovne škole “Dobriša Cesarić.”

“Na izložbi su objavljene neke od fotografija Cesarićevog boravka u Požegi 1977. godine; posjet muzeju, znanstveni skup u Županijskoj vijećnici te isječak iz novina gdje vidimo kako se tada pisalo o Cesariću. Također, dio gdje Cesarić sam kaže kako je pio vodu s Tekije i kako će se opet ubrzo vratiti.” – izjavila je kustosica Domanović.

Otvorenju izložbe prisustvovao je i zamjenik županice Ferdinand Troha.

Učenici Glazbene škole Požega izveli su nekoliko skladbi, dok su učenici osnovne škole koja je izložbu i priredila izrecitirali nekoliko Cesarićevih djela.

 

Izvor fotografija: rva.hr

Pročitano 1281 puta