Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 16 Siječanj 2022 18:24

Obilježena tužna 30. obljetnica prvog srpskog logora u Hrvatskoj – logora „Bučje“

 

Danas je kod spomen kapelice sv. Antuna Padovanskog u Bučju održana komemoracija u spomen na 30. obljetnicu od razmjene posljednjih preživjelih zatočenika zloglasnog logora Bučje - prvog srpskog logora u Hrvatskoj. Od kolovoza 1991. do siječnja 1992. godine kroz njega je prošlo više od 300 ljudi, uglavnom civila, žena i djece svih nacionalnosti, te hrvatskih branitelja. Najmlađem zatočeniku bile su samo četiri godine, a za sudbinu 22 zarobljenika još uvijek se ne zna.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na današnjoj komemoraciji brojna izaslanstva odala su počast žrtvama logora, a u ime Požeško - slavonske županije počast je odao zamjenik županice Ferdinand Troha koji je u svome obraćanju prisutnima rekao: „Naša županija u Domovinskom ratu pretrpjela je strašna stradanja, a Bučje je jedno od tih mjesta. Velika je cijena slobode koju danas imamo, ne smijemo zaboraviti što se ovdje dogodilo i ne smijemo prestati tražiti naše najmilije.“ - rekao je tom prigodom zamjenik Troha.

Komemoracija je održana u organizaciji Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora „Bučje“ te pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja. Za zločine počinjene u logoru Bučje do danas nitko nije odgovarao.

Foto: Compas.com.hr

Pročitano 1232 puta