Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 29 Prosinac 2021 18:57

„Moramo se spominjati onih koji su položili živote u temelje naše Domovine“

 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pored spomen obilježja, kod mjesta pogibije Marijana Kulhavija – Foke i šest pripadnika 55. bataljuna Hrvatske vojske u oslobodilačkoj vojnoj akciji "Alfa 91.," počast hrvatskim vitezovima odali su izaslanica predsjednika Sabora RH, saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević, izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u ministarstvu obrane Branko Hrg, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinko Tandara, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, izaslanik župana Bjelovarsko bilogorske županije i predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Bjelovara Mladen Sabolović, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje i sport Grada Bjelovara Milan Mateković, izaslanstvo 55. samostalnog bataljuna Bjelovar, delegacija Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Bjelovarsko bilogorske županije, delegacija Gradova Pakraca i Lipika te Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik i svi ostali koji su željeli odati počast.

Akcija „Alfa 91.“ trajala je od 24. do 29. prosinca, a u njoj su ubijeni, ranjeni i zarobljeni brojni hrvatski branitelji. Dana 29. prosinca 1991. godine u Pakračkim vinogradima poginuli su zamjenik zapovjednika 76. samostalnog bataljuna Pakrac Marijan Kulhavi – Foka i šest pripadnika 55. samostalnog bataljuna Bjelovar. Akcija Alfa završila je porazom hrvatskih snaga, a stupanjem na snagu Sarajevskog primirja 03. siječnja 1992., daljnja djelovanja su prekinuta sve do Bljeska kada će biti oslobođena cijela zapadna Slavonija.

Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić ovom prigodom istaknula je kako se priče naših branitelja trebaju uvijek iznova ponavljati. „Mi koji danas uživamo slobodnu i suverenu Hrvatsku imamo tu obvezu, kao i spominjati sve one koji su položili živote u temelje ove države. Moramo je zajednički graditi i učiniti onakvom kakvom su je sanjali svi oni kojih danas više nema. Nemoguće je dovoljno glasno zahvaliti na njihovoj žrtvi. Možemo im se samo nakloniti, ovako kako to činimo danas, 30 godina poslije.“ – rekla je županica Jozić.

Branko Hrg, izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u ministarstvu obrane u svom obraćanju nazočnima pozvao je sve na zajedništvo i bezuvjetno čuvanje uspomene na poginule branitelje.

„Pakrac je grad heroj i mi svaki dan živimo Domovinski rat. Neprestano govorimo i nastavit ćemo govoriti o tome što se događalo ovdje u pakračkim vinogradima, ali i općenito u Pakracu. Ponavljat ćemo to u ime domaćih branitelja, ali i u ime svih onih ostalih koji su iz raznih krajeva dolazili u Pakrac braniti Hrvatsku. Svi zajedno su ovdje napravili čudo protiv brojno nadmoćnijeg i opremljenijeg neprijatelja. Zato tvrdim, nimalo ne umanjujući žrtvu Vukovara, da Pakrac i Lipik moraju biti jednako vrijedan dio velike priče Domovinskog rata.“ – istaknula je izaslanica predsjednika Sabora RH, saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević.

Foto: compas.com.hr

Pročitano 1925 puta