Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 28 Prosinac 2021 15:00

Obilježavanje 30. godišnjice akcije „ALFA 91.“

 

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja poginulim braniteljima 104. brigade HV-a na Kragujskom putu, kod spomen-obilježja „Golubica“ na Gavrinici te kod spomen-obilježja poginulim braniteljima u Šeovici počast hrvatskim braniteljima odali su izaslanik predsjednika Republike Hrvatske brigadir Tomislav Pavičić, izaslanica predsjednika Hrvatskog Sabora, gradonačelnica grada Pakraca i saborska zastupnica Anamarija Blažević, izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno zamjenikom županice Ferdinandom Trohom i predsjednikom Županijske skupštine te gradonačelnikom grada Lipika Vinkom Kasanom, izaslanstva gradova Lipika, Pakraca i Varaždina te Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik, zajedno s veteranima 104. brigade HV-a i članovima obitelji branitelja s područja Varaždinske županije.

Akcija „Alfa 91.“ trajala je od 24. do 29. prosinca, a u njoj su ubijeni, ranjeni i zarobljeni brojni hrvatski branitelji.

Na Kragujskom putu prije 30 godina svoj su život za domovinu položili bojnik Ivan Sokač, zapovjednik 104. brigade Varaždin i njegovi suborci, Juraj Brlenić, Slavko Smiljan, Miljenko Banić, Mladen Jendrić, Mirko Lazar i Božo Petrikovski te Zoran Tarbuk, pripadnik 76. samostalnog bataljuna.

Nakon uspješnih oslobodilačkih akcija Hrvatske vojske 25. i 26. prosinca, neprijatelj je dobio pojačanje u ljudstvu i tehnici te krenuo u žestok protunapad na dostignute položaje hrvatskih snaga. Bojnik Sokač i pripadnici 104. varaždinske brigade krenuli su pak u izviđanje pravca novog napadnog cilja prema Kraguju, ali su ovdje na ovom mjestu upali su u neprijateljsku zasjedu što je završilo tragično.

Gradonačelnik grada Lipika Vinko Kasana istaknuo je zahvalnost i ponos na hrvatske branitelje koji su prije 30 godina na pakračko-lipičkom ratištu zapravo branili cijelu Hrvatsku, a koji su svojim herojstvom i žrtvom zadužili sve nas kako bi danas ponovo gradili naše gradove. „Sjećanje na jesen 1991. godine je tužno, ali isto tako i ponosno. Nakon pada Vukovara zaista je trebalo podići moral hrvatskim vojnicima, ali i hrvatskom narodu. Prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu je Lipik, a time smo pokazali neprijatelju da smo snažni i da se ne povlačimo. U pomoć domaćim braniteljima došli su i branitelji iz sjeverozapadne Hrvatske i zaista su se na ovom području Zapadne Slavonije odvijale važne bitke obrambenog i oslobodilačkog rata.“ - rekao je gradonačelnik Kasana te dodao kako na žrtvu naših branitelja nećemo i ne smijemo zaboraviti.

Anamarija Blažević, gradonačelnica grada Pakraca, uputila je riječi zahvale svim hrvatskim braniteljima na doprinosu u Domovinskom ratu, također naglasivši kako je ova bojišnica bila od izuzetne važnosti.

Foto: compas.com.hr

Pročitano 1469 puta