Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 06 Prosinac 2021 19:30

Svečano obilježen Dan Grada Pleternice i blagdan sv. Nikole njegova zaštitnika - gradonačelnica Šarić:“ Tim Gradske uprave i gradskih tvrtki, jasnom vizijom strateški razvija grad“

 

Program obilježavanja Dana Grada Pleternice upriličen je Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Interpretacijskom centru Terra Panonica kojoj su uz gradonačelnicu Mariju Šarić, predsjednika Gradskog vijeća Antu Barbarića i zamjenika gradonačelnice Domagoja Katića, prisustvovali i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, počasni građanin Grada Pleternice i umirovljeni general Mladen Markač, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, gradonačelnici i načelnici gradova i općina Požeško-slavonske županije na čelu s dr.sc. Željkom Glavićem, vijećnice i vijećnici gradske skupštine te ostali uvaženi gosti.

Na početku sjednice sve okupljene prigodnim riječima pozdravio je predsjednik Gradskog vijeća Anto Barbarić, nakon čega je prikazana kratka virtualna šetnja Pleternicom, podsjetnik na sve učinjeno u 2021. godini, a obraćajući se prisutnima gradonačelnica Marija Šarić naglasila je kako je u videu prikazana ovogodišnja europska i projektna priča Grada Pleternice, priča koja mijenja vizure i obrise gradskih ulica te ravnomjernim razvojem umrežava svih 38 naselja sa 11 tisuća stanovnika. „Unatoč problemima s kojima se susrećemo i izazovima koji nas svake godine uspiju iznenaditi i postaviti nove prepreke, unatoč bolnim ljudskim gubicima koje smo osjetili, tim Gradske uprave i gradskih tvrtki, jasnom vizijom strateški razvija grad.“ – rekla je gradonačelnica.

Gradonačelnica je istaknula kako Pleternica danas ima realizirana 33 europska projekta vrijedna 342 milijuna kuna, a u provedbi ili pri završetku je još pet europskih projekata vrijednih 350 milijuna kuna od kojih je najveći projekt aglomeracija, nužan da bi se stvorile temeljne komunalne usluge u pleterničkim naseljima.

„Svi oni koji obavljaju dužnosti načelnika i gradonačelnika u našoj županiji kada dolaze u Pleternicu srce im sigurno brže zakuca, a razlog tome su upravo brojni realizirani projekti s kojima se grad Pleternica mijenja na bolje.“ – rekao je dr.sc. Željko Glavić, gradonačelnik grada Požege te gradonačelnici Šarić poželio nastavak ostvarenja svih budućih projekata.

Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić pozdravivši nazočne u ime svih žitelja naše županije, uputila je čestitke na svemu onome što je u proteklo vrijeme učinjeno u gradu Pleternici. „Ne mislim kako su utabane staze ovoga grada gradili samo čelnici koji su izabrani da bi bili ponosni upravljajući njime, nego mislim kako su to učinili i svi vrijedni poduzetnici, obrtnici, članovi udruga i svi građani koji su ga svojim doprinosom stvarali i razvijali da bi on danas bio ovo što je.“ – rekla je županica istaknuvši kako Pleternicu krasi zajedništvo i kako vjeruje da je upravo to razlog što je Pleternica danas uspješni i razvijeni grad.

„To zajedništvo nije samo odlika grada Pleternice, nego svih gradonačelnika i načelnika Požeško-slavonske županije čime se izrazito ponosim. Sve što se radi u Pleternici radi se i na području cijele naše prelijepe županije. Jedni uz druge, rame uz rame, ravnomjerno razvijamo našu županiju kako bi ona bila mjesto ugodnog življenja za sve njene stanovnike.“ – naglasila je županica Jozić.

Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda naglasio je kako je ugovor kojim je započela priča o aglomeraciji u gradu Pleternici uspješno proveden i realiziran.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop rekao je kako je lijepo doći u županiju kao što je Požeško-slavonska, kao i u grad Pleternicu koji je u mnogim segmentima života i rada uzor kako se efikasno koriste europski fondovi u sinergiji Vlade Republike Hrvatske i proaktivne lokalne zajednice, istaknuvši kako je Pleternica jedan od najboljih primjera uspješnih gradova.

Na kraju svečane sjednice kao i svake godine zaslužnim pojedincima i kolektivima uručena su priznanja, a ovoga puta dobili su ih Klesarstvo Damir Špehar, doktor Damir Sviben i Hrvatski lovački savez koji u koordinaciji s Lovačkim savezom Požeško-slavonske županije već dugi niz godina provodi aktivnosti u pleterničkom naselju Bzenica.

Povodom obilježavanja Dana Grada Pleternice i njihovog nebeskog zaštitnika svetog Nikole, kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima položeni su vijenci i svijeće te je na taj način odana počast svim hrvatskim braniteljima, nakon čega je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević predvodio euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Sv. Nikole biskupa.

Pročitano 1226 puta