Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 05 Prosinac 2021 14:52

Prikazima starih slavonskih običaja u Gradu Pleternici otvoren “Advent u bećarskom šoru”

 

Adventski program u Pleternici službeno je otvoren prikazom slavonskih običaja i božićnih pjesama, a blagdanski duh, dodatno je obogatilo Zavičajno kulturno-umjetničko društvo Rama Pleternica koji su bogatstvo baštine prikazali smotrom foklora “Običaji starog zavičaja”, gdje je sve nazočne prigodnim riječima pozdravila gradonačelnica Pleternice Marija Šarić te pozvala na zajedništvo i uživanje u pripremljenim sadržajima pleterničkog adventa u bećarskom šoru.

Blagdanska priča na otvorenom, u bećarskom šoru, započela je izvedbama božićnih pjesama KUD-a Svilenka iz Buka, a kroz večer uz Tamburaški sastav Satir iz Davora brojni posjetitelji zabavili su se i uz bogatu gastro ponudu te brojne druge zanimljive sadržaje.

Advent u Pleternici posjetili su i ministar pravosuđa Republike Hrvatske Ivan Malenica, ravnatelj požeške bolnice dr.sc. Ivan Vukoja i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, uz domaćine, gradonačelnicu Pleternice Mariju Šarić i zamjenika gradonačelnice Domagoja Katića.

Mario Katić, nositelj organizacije „Adventa u bećarskom šoru“, rekao je kako se ovim adventom žele prikazati baštinici bećarca, narodnih i božićnih običaja u izvornom obliku, koji šeću šorom i pjevaju tradicionalne napjeve te mjesto na kojem su Došašće i Božić prikazani u nešto skromnijem izdanju, izdanju koje izumire.

Gradonačelnica Šarić istaknula je kako je pronađen način da se pokaže zajedništvo te da se Pleterničanima uredi lijep prostor za druženje na kojem će doživjeti adventski duh.

„Ideju je potaknula naša bivša gradonačelnica, a sadašnja županica Antonija Jozić koja je još prošle godine rekla kako bi bilo lijepo urediti jedno malo slavonsko selo. Kad smo ove godine napravili prvi sastanak s Javnom ustanovom Pleternica predložila sam tu ideju te dala inicijativu da se to razradi da vidimo  kako bi to moglo izgledati, a vrijedni djelatnici Javne ustanove Pleternica osmislili su svaki detalj ove današnje priče. Zajedno s djelatnicima Poduzetničkog centra Pleternica i pleterničkog Komunalca odradili su sve što ovdje vidite.“ – rekla je gradonačelnica Pleternice.

Izvor fotografija: pozega.eu

Pročitano 513 puta