Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 02 Prosinac 2021 15:23

Godišnjica pogibije hrvatskih branitelja na Papuku – Jozić:“ Danas, 30 godina poslije, baštinimo Hrvatsku koju su oslobodili naši branitelji, Hrvatsku u čijim su temeljima upisana imena naših 11 poginulih hrvatskih branitelja“

 

Ove godine obilježena je 30. godišnjica pogibije jedanaestero hrvatskih branitelja na Bazi Papuk te se na današnji dan prisjećamo tragedije koja se dogodila 02. prosinca 1991. godine kada je grupa hrvatskih branitelja vraćajući se s borbenog zadatka ušla u zasjedu. Svoje živote tada su izgubili Davor Dragić, Jozo Koutni, Tade Nikić, Branko Peći, Damir Pišmiš, Tomo Perić, Tomislav Pranjković, Tomislav Vužić-Mohenski, Vinko Tomašević, Ivica Zlomislić i Anđelko Tule, a njihova pogibija do danas ostaje najtragičniji događaj Domovinskog rata na području naše Požeštine.

Na mjestu pogibije, njima u čast, izgrađeno je karakteristično spomen obilježje s 11 stupova koji će vječno simbolizirati sjećanje na 11 hrvatskih vitezova koji su svoje živote dali za našu Domovinu.

Vijence za poginule branitelje položili su zajedničko izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, obitelji poginulih branitelja, veterani 63. samostalnog bataljuna, udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Odreda veze Glavnog stožera Hrvatske vojske – 40. pukovnije veze GSHV i predstavnici svih udruga proisteklih iz domovinskog rata, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković zajedno sa izaslanikom Ministra obrane i izaslanikom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnikom Sinišom Jurkovićem, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnica u Hrvatskom saboru Anamarija Blažević, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić i izaslanik Ministra hrvatskih branitelja i ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinko Tandara, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, izaslanstvo Požeško-slavonske županije predvođeno zamjenikom županice Ferdinandom Trohom, izaslanstva gradova i općina Požeško-slavonske županije, Policijske uprave, Vatrogasne zajednice te brojni drugi koji su htjeli odati počast.

Na Trgu Svetog Trojstva u Požegi, 5. prosinca 1991. godine održana je velika komemoracija za poginule pripadnike na kojoj se u suzama obratio zapovjednik 123. brigade Miljenko Crnjac rekavši: ”Vaša imena bit će trajno zapisana u 123. brigadi ZNG kao imena ljudi koji su vlastitom krvlju pisali stranice svijetle i ponosne hrvatske povijesti. Ovi Hrvatski sokolovi bili su, oni su to danas, i bit će zauvijek primjer i ponos Hrvatske vojske.“ – rekao je tada general Crnjac.

Molitvu za poginule branitelje koji su svojim životima omogućili slobodu koju danas uživamo, održao je župnik Dražen Akmačić, nakon čega su se svi prisutni uputili u Vatrogasni dom u Velikoj.

Županica Antonija Jozić sve prisutne pozdravila je u ime predsjednika Vlade RH i svih žitelja Požeško-slavonske županije. „Vjerujem da se velika većina nas koji smo danas ovdje i koji se iz godine u godinu okupljamo na ovoj tužnoj obljetnici sjećamo i u ovim trenucima prebiremo sjećanja na predvečerje 02. prosinca 1991. godine, kada su obitelji naših poginulih branitelja dobili vijest o tragičnom događaju koji se zbio na Bazi Papuk. Vjerujem da se velika većina vas sjeća i komemoracije koja je bila na Trgu Svetog Trojstva u Požegi i riječi generala Crnjca, zapovjednika 123. brigade, kada je rekao da se ovih 11 imena zlatnim slovima upisuje u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske i dao jedno obećanje koje je odmah izvršeno – da će Hrvatska biti slobodna.“ – rekla je županica Jozić i naglasila kako danas, 30 godina poslije, baštinimo Hrvatsku koju su oslobodili naši branitelji, Hrvatsku u čijim su temeljima upisana imena naših 11 poginulih Hrvatskih branitelja – očeva, sinova, članova obitelji, prijatelja, suboraca.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnica u Hrvatskom saboru Anamarija Blažević rekla je da ono što su nam ostavili naši branitelji trebamo njegovati, vjerovati da njihova žrtva nije bila uzaludna i da smo mi dalje dostojni našu Republiku Hrvatsku cijeniti, voljeti upravo onako kako su ju voljeli i naši branitelji koji su za nju dali svoje živote.

Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i umirovljeni general-pukovnik istaknuo je i podsjetio kako se danas obilježava tužna obljetnica počinjenog zločina nad 11 hrvatskih branitelja koji su mučki sačekani u zasjedi i nemilosrdno likvidirani.

„Kaže se da čovjek umire dva puta, prvi put kad napusti ovaj svijet, a drugi put kad prestane sjećanje na njega. Ovi naši junaci neće nikada umrijeti drugi put, jer će sjećanje na njih ostati trajno.“ – rekao je general-pukovnik Mareković.

Pročitano 13629 puta