Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 25 Studeni 2021 13:36

Županica Jozić na sjednici Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

 

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. studenoga, održana je sjednica Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji kojom je predsjedao ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. Na sjednici Nacionalnog tima prisustvovala je i županica Antonija Jozić kao jedina predstavnica župana.

Ministar je istaknuo kako je u dva mandata Vlade RH od 2016. godine, usvojena Nacionalna strategija zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje 2017. – 2022.; ratificirana i stavljena na snagu Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji; usvojen novi Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji; otvoreno šest novih skloništa u županijama gdje ih prije nije bilo, čime je osigurana dostupnija i kvalitetnija zaštita i pomoć žrtvama u ukupno 25 skloništa diljem Hrvatske.  „Nasilje u obitelji i nasilje nad ženama jedan je od najozbiljnijih problema modernog društva i jedno od najdugotrajnijih. Uloga ove Vlade je da uporno, odlučno i beskompromisno stane u zaštitu žrtava rodnog i obiteljskog nasilja, žena i djece i pruži im uvjete da nastave svoj život bez straha“, naglasio je ministar Aladrović prilikom obraćanja.

Također, podsjetio je kako je Hrvatska peta država u Europi koja je osigurala rad besplatne anonimne 24-satne telefonske linije - Nacionalnog pozivnog centra 116 006, koji radi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, uključujući vikende, praznike i blagdane. Nastavak rad besplatne telefonske linije za žrtve osiguran je kroz EU projekt „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – Za nasilje nema opravdanja“, čiji je nositelj Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a koji se provodi u partnerstvu s Ministarstvom pravosuđa i uprave i Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima čija je vrijednost 10 milijuna kuna.

Županica Jozić tom prilikom govorila je o iskustvima Požeško – slavonske županije prilikom uspostave sigurne kuće, koja je započela krajem 2019. godine, a s radom je započela početkom 2021. godine. „Cilj projekta je uspostava kvalitetnog i adekvatnog sustava podrške, prevencije i zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji na području Požeško – slavonske županije. Sklonište može primiti 12 korisnika. Žrtve nasilja u skloništu mogu biti najviše 12 mjeseci, a projektom je predviđena dodatna mogućnost za one žrtve koje nemaju riješeno stambeno pitanje, da po izlasku iz skloništa, mogu privremeno boraviti u unajmljenim stanovima.“ – rekla je županica.

Pročitano 27263 puta