Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 19 Studeni 2021 14:43

Kolonom sjećanja obilježena 30. obljetnica stradanja Vukovara

 

Jučer je obilježeno 30 godina od sloma obrane grada Vukovara i agresije srpskih paravojnih postrojba i bivše JNA u kojoj su poginuli i nestali hrvatski branitelji i civili, a grad je u potpunosti sravnjen sa zemljom. Branilo ga je oko 1800 branitelja, među kojima su bili dragovoljci iz svih krajeva Hrvatske, dok je neprijateljskih vojnika bilo oko 30.000. Iz grada je prognano oko 22.000 ljudi, a još uvijek se traga za 386 osoba kojima se gubi svaki trag.

Bitka za Vukovar završila je 18. studenoga 1991. njegovom okupacijom koja je potrajala sve do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, a grad na Dunavu bio je pod opsadom 87 dana.

Ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar jučer je započeo program „Vukovar-mjesto posebnog domovinskog pijeteta“, kojemu je uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske te ostala brojna izaslanstva, prisustvovala i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, a program je uveličala Klapa „Sveti Juraj“ izvedbama domoljubnih pjesama, nakon čega je formirana Kolona sjećanja koju je prema Memorijalnom groblju povela Hrvatska vojska. Polaganjem vijenaca odana je počast svim žrtvama Vukovara, a svečano euharistijsko slavlje za sve pokojne i nestale u Domovinskom ratu predvodio je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački.

"Štoviše, osjećam se jako malenim i neznatnim pred veličinom onoga što je prikupio spomen u Vukovaru i izvan njega tijekom trideset godina. Nedostojan sam i nevažan pred vama, braćo i sestre, među kojima ima toliko izravnih svjedoka i čudesnih primjera, vrijednih da budu istaknuti ili da sami progovore o svome životnom putu, odnosno o životima onih koji su prešli u vječnost ostavljajući nam dragocjenosti svoje žrtve." – rekao je biskup Šaško u homiliji te istaknuo kako nas Vukovar nadilazi te da je postao simbol.

"Simbol, dok je simbol, ostaje živim: on okuplja, on povezuje, on komunicira. Po njemu se prepoznajemo, u njemu otkrivamo smisao i vrjednote, s pomoću njega izražavamo osjećaje, pripadnost i nade. Simbol se ne može određivati, stvoriti po nečijoj volji ili biti nametnut." – naglasio je mons. Šaško.

Pročitano 710 puta