Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 15 Studeni 2021 14:46

„Molimo žitelje županije da se pridržavaju mjera kako bi smanjili pritisak na zdravstveni sustav i omogućili dostupnost zdravstvene zaštite svim pacijentima“

 

Županica je održala sastanak sa ravnateljima zdravstvenih ustanova naše županije, odnosno ravnateljem OŽB Požega, ravnateljicom OŽB Pakrac i BHV, ravnateljem Specijalne bolnice Lipik, ravnateljem Doma zdravlja, ravnateljem Zavoda za javno zdravstvo te ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu.

Epidemiološka situacija u Požeško-slavonskoj županiji nije na zavidnoj razini. Broj pozitivnih osoba već neko vrijeme bilježi porast, zabrinjavajuća činjenica je da je sve više osoba kojima je potrebna hospitalizacija, a s time je i pritisak na zdravstveni sustav sve veći. Obzirom na nepovoljnu situaciju te kako se u narednom periodu očekuje povećana hospitalizacija, zdravstvene ustanove pripremaju se za isto.

„U Općoj županijskoj bolnici Požega imamo hospitalizirana 32 COVID oboljela pacijenta s teškom kliničkom slikom. Nalazimo se na vrhuncu četvrtog vala, ali osiguravamo punu i adekvatnu zdravstvenu zaštitu za sve pacijente, COVID pozitivne i COVID negativne.“ – rekao je ravnatelj dr.sc. Ivan Vukoja.

Ravnateljica bolnice Pakrac Marina Major rekla je kako se situacija u Pakracu i Lipiku prilično brzo razvila: „Obzirom na prošli tjedan, kada je bilo 6 hospitaliziranih pacijenata, sada je ta brojka 19, a od toga jedan pacijent je na respiratoru, a dva na HF uređajima. Stoga, molimo naše sugrađane da se pridržavaju mjera, kako bi smanjili pritisak na zdravstveni sustav i omogućili nam da ostanemo dostupni svim našim pacijentima.“

 „Kada govorimo o procijepljenosti u našoj županiji na ukupan broj stanovnika 52,6% ljudi cijepilo se prvom dozom, dok je drugu dozu primilo 45,7% ljudi. U odnosu na odraslo stanovništvo 63,4% primilo je prvu dozu, a drugu 55,3%.“ – rekao je ravnatelj te dodao kako smo u odnosu na druge županije treći po broju procijepljenih stanovnika. „Udio pozitivnih u broju testiranih na tjednoj incidenciji je između 25% i 30%. Rješenje za smanjenje broja pozitivnih svakako je cijepljenje.“ – dodao je Matijević i naglasio kako svaka osoba može razgovarati sa svojim liječnikom o svim važnim informacijama vezanim na cijepljenje.

Ravnatelj Doma zdravlja PSŽ rekao je kako se svi stanovnici uvijek mogu obratiti u COVID ambulantu, koja radi od ponedjeljka do petka od 07,00 do 20,00, a subotom i nedjeljom od 07,00 do 15,00 sati, a mogu nazvati i na broj 034/311-915.

Pročitano 1523 puta