Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 12 Studeni 2021 21:23

Požeško-slavonska županija domaćin XII. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

 

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića u Interpretacijskom centru Terra Panonica u Pleternici, održana je XII. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Uz članove Savjeta, sjednici su prisustvovali i gradonačelnici i načelnici gradova i općina s područja naše županije.

Na današnjoj sjednici predstavljene su informacije o ugovorenim projektima na području Slavonije, Baranje i Srijema, Razvojni sporazum i Plan industrijske tranzicije Panonske Hrvatske, informacija o provedbi projekata iz područja poljoprivrede, te prilike za nova ulaganja iz Europskog socijalnog fonda.

Županica Jozić istaknula je kako je ključna tema današnjeg sastanka bila prometna povezanost slavonskih županija, posebice Požeško-slavonske županije.

„Na današnjoj sjednici dobili smo podatke o ugovorenosti projekata vezanih za 5 slavonskih županija, projekata koji se financiraju sredstvima EU te sredstvima državnog proračuna. Otvorili smo temu višegodišnjeg financijskog okvira i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, posebice u sektoru poljoprivrede koja je ključna strateška grana ovih pet slavonskih županija. Na području Požeško-slavonske županije trenutno se provode projekti vrijedni 1,6 milijardi kuna financirani sredstvima EU. Mi smo završili plan razvoja Požeško-slavonske županije za sljedeće sedmogodišnje razdoblje i u njega uvrstili projekte koji su teški gotovo 1 milijardu eura.“ - rekla je županica te istaknula kako vjeruje da županija može povećati apsorpciju sredstava iz EU kako bi svi projekti spomenuti na današnjem sastanku bili realizirani.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak naglasila je kako je na području pet slavonskih županija ugovoreno 18,5 milijardi kuna te kako je riječ o 27 435 različitih projekata.

„Od ukupno ugovorenog iznosa do sada je realizirano i isplaćeno 10,3 milijardi kuna. Slavonske županije, njihovi gradovi i općine, poduzetnici i obiteljska poljoprivredna gospodarstva vrlo vrijedno realiziraju sve projekte, pravdaju, te uspješno povlače sredstva iz proračuna EU. Vjerujem da ćemo zajedničkim snagama nastaviti realizirati te vrijedne projekte i da ćemo zajedno promijeniti sliku istočne Hrvatske, te da će stanovnici ovih pet slavonskih županija to i osjetiti.“ - rekla je ministrica Tramišak.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je kako je iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno projekata ili dano potpore u vrijednosti od 5,9 milijardi kuna, a ono što značajno unapređuje naše poljoprivrednike, dovelo je do 890 projekata financiranih iz najizdašnije i najvažnije investicijske mjere, mjere 4 Programa ruralnog razvoja.

„Izgrađena su 54 dječja vrtića, 135 km vodovodne mreže i mreže za odvodnju, blizu 100 km nerazvrstanih cesta, 109 projekata za obnovljive izvore energije, 70-tak novih farmi, a najavljeni su i novi natječaji.“ - istaknula je ministrica Vučković.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je kako je od zadnjeg sastanka u Našicama isplaćeno više od 10 milijardi kuna.

„Više od 3,6 milijardi kuna isplaćeno je u području poljoprivrede, za očuvanje radnih mjesta 1,2 milijarde kuna direktno poslodavcima za plaće radnika, u pet slavonskih županija. Ova struktura i okvir koji smo koncipirali polućuje rezultate u razvojnom pogledu, projektnom pogledu, investicijama, ulaganjima.“ - rekao je predsjednik Vlade.

„Regionalna karta potpora gospodarstvenicima, kao magnet za privlačenje ulaganjima, zahvaljujući našim naporima i pregovorima koje smo vodili s Europskom komisijom, bitno je drugačija sada nego što je bila prije. Potpora gospodarstvenicima poduplala se na 50% za velike, te na 60-70% za srednje i male, što će zasigurno biti zanimljivo ulagačima za investiranje i otvaranje novih radnih mjesta ovdje u Slavoniji.“ – istaknuo je Plenković.

Sljedeća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održat će se u Brodsko-posavskoj županiji, u Okučanima.

Pročitano 613 puta