Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 12 Studeni 2021 21:10

U Republici Hrvatskoj otvoren 14. Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri

 

Kroz projekt „Usluge HZZ-a klijentima: Unaprjeđenje cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja i ICT podrška“, razvijeni su centri za informiranje i savjetovanje o karijeri, koji u Republici postoje od 2013. godine, a danas je u Gradu Požegi otvoren četrnaesti Centar, s misijom stvaranja središnjeg mjesta za širenje usluga profesionalnog usmjeravanja prema široj javnosti i većem broju krajnjih korisnika.

Uz ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića, ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Antu Lončara, predstojnicu područnog ureda HZZ-a Požega Jasminku Antunović, gradonačelnika Grada Požege Željka Glavića, te ostale goste, otvorenju CISOK-a prisustvovala je i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

Pružanjem besplatnih usluga krajnjim korisnicima te u suradnji sa svim nadležnim institucijama, Centri za informiranje i savjetovanje o karijeri nastoje omogućiti razvoj interesa za izradu i provedbu cjeloživotnog profesionalnog plana svima koji su zainteresirani za razvoj karijere, a među njih se ubrajaju učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, nezaposlene osobe, zaposlene osobe koje razmišljaju o promjeni posla ili karijere, poslodavci, roditelji i djelatnici škola.

Ministar Aladrović istaknuo je da je CISOK centar otvoren kako bi razvijao karijere prije svega mladih i obrazovanih, ali i svih onih koji zahtijevaju dodatne vrste obrazovanja.

„Nalazimo se u jednom vrlo zahtjevnom trenutku za tržište rada. Promjene koje se događaju na tom tržištu sve su intenzivnije i Hrvatski zavod za zapošljavanje mora reagirati brzo i agilno kako bi povećao zapošljivost radne snage i kako bi radna snaga bila spremnija za sve izazove koje nameće takvo tržište.“ – rekao je ministar.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar rekao je kako je cilj ovih centara pružati informacije o cjeloživotnom obrazovanju za širi spektar korisnika.

„Tu prije svega mislimo na mlade do 30 godina, no isto tako, pružat ćemo usluge i osobama koje se ne nalaze na Zavodu za zapošljavanje niti su u bilo kakvom obliku traženja zaposlenja. Centri su prepoznati i na razini Europske komisije kao primjeri dobre prakse te su kao takvi ušli i u Nacionalni plan oporavka i otpornosti za što je osigurano oko 25 milijuna kuna.“ - naglasio je ravnatelj Lončar.

Pročitano 1825 puta