Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 08 Studeni 2021 18:54

Prva strategija razvoja vinskog turizma u Republici Hrvatskoj

 

Projekt Svijet graševine nastao je kao odgovor na potrebu razvoja sustavnog i strateški planiranog vinskog turizma u Požeško-slavonskoj županiji. Iako se turizam vina prvenstveno temelji na ponudi vinarija i vinu kao ključnoj atrakcijskoj osnovi, povezan je i s atrakcijskim osnovama gastronomskog turizma, te kulturnog, ruralnog i eko turizma.

Današnjim događanjem koje je održano u Gradskoj knjižnici Požega namjera je predstaviti Strateški i akcijski plan razvoja destinacije turizma vina Svijet graševine koji je izrađen u okviru projekta „Svijet graševine (Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje)“, a Požeško-slavonska županija kao projektni partner, uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, nositelj je aktivnosti promocije „Svijet graševine“ kroz koju se spomenuti dokument i izradio.

Za potrebe izrade Strateškog i akcijskog plana razvoja destinacije turizma vina Svijet graševine održane su participativne radionice s dionicima javnog, privatnog i civilnog sektora vinogradarstva i vinarstva, kulture i baštine, te lokalne i županijske uprave.

Današnjem predstavljanju prisustvovala je županica Antonija Jozić zajedno sa predstavnicima gradova i općina Požeško-slavonske županije, predstavnicima turističkih zajednica s područja županije, javnih ustanova, Udrugama vinara, te Veleučilišta u Požegi, kao i ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ Senka Horvat, te gospođa Dragana Lucija Ratković Aydemir iz firme Muze d.o.o. kao autorica i izrađivač Strateškog i akcijskog plana razvoja destinacije turizma vina Svijet Graševine. 

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ Senka Horvat istaknula je kako se kroz navedeni Plan opremaju i renoviraju objekti u Pakracu i Pleternici te se izgrađuje brend Svijeta graševine s vizualima i organizacijom pripadajućih promocija.

„U Pakracu će uskoro krenuti rekonstrukcija samog objekta, a u Pleternici su radovi pri kraju i uskoro kreće opremanje.” - rekla je ravnateljica Horvat.

Županica Jozić rekla je kako je Strateški plan Svijeta graševine temelj na kojem će se dalje razvijati sve ostale atrakcije vezane uz graševinu i vinski turizam.

„Govorimo o iznosu od 65 milijuna kuna od čega se 85 posto sufinancira sredstvima Europske unije, a nadamo se da ćemo dobiti sredstva iz Fonda za sufinanciranje europskih projekata tako da bi komponenta naših proračuna trebala biti zapravo vrlo mala.“ – rekla je županica te istaknula kako će budući Svijet graševine obuhvaćati kutjevačko, pleterničko i pakračko područje kao tri destinacije vinskog turizma, ali kako se na Svijet graševine može vezati i niz sadržaja u našoj županiji poput Grgureva, Martinja, Vincelova i svega ostaloga što se obilježava u našoj Županiji.

Pročitano 1448 puta