Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 08 Studeni 2021 07:54

Znanstveno-stručni skup posvećen prvaku hrvatske agroekonomske znanosti prof. Branku Štanclu

 

Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi, u suorganizaciji s Razredom za prirodne znanosti HAZU, Znanstvenim vijećem za poljoprivredu i šumarstvo HAZU i Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, organizirao je znanstveno-stručni skup pod nazivom “Budućnost ruralnog prostora u Slavoniji i Baranji”, posvećen prvaku hrvatske agroekonomske znanosti profesoru Branku Štanclu, koji je rođen u Grabarju kod Požege. Znanstveno-stručni skup održao se u dvorani Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Požega, a svečani skup otvorila je ministrica poljoprivrede mr.sc. Marija Vučković.

Svečanosti otvorenja skupa nazočili su i državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić, predstavnik Akademije i znanstvenog odbora skupa akademik Ferdo Bašić, te predstavnica Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek profesorica Tihana Sudarić.

Na samom početku skupa okupljene je pozdravio voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi akademik Milko Jakšić istaknuvši kako je ovaj skup dokaz rada i uloge Zavoda u Požegi.

Svim nazočnima, u ime Grada Požege, obratio se gradonačelnik Željko Glavić koji je rekao kako je današnja tema znanstveno-stručnog skupa vrlo važna za Požegu i Požeštinu jer govori o temama koje su nama značajne za budući razvoj naše županije i samog grada Požege.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić istaknula je kako naša županija veliku pažnju pridaje razvoju poljoprivrede.

„Veliki su projekti u najavi, a veliki se projekti i provode. Spomenut ću samo projekt Regionalni centar kompetentnosti koji je vezan uz našu Poljoprivredno-prehrambenu školu u Požegi, kao i osnivanje Fakulteta turizma i ruralnoga razvoja, a sve s ciljem kako bi se naši mladi ovdje kvalitetno školovali i stvorili preduvjete za ostanak na području naše županije, posebice s naglaskom na poljoprivrednu proizvodnju.“ – rekla je županica te istaknula kako je vezano za našu županiju, prošle godine udio poljoprivredne proizvodnje porastao u ukupnim prihodima sa 22 na 27 posto, naglasivši kako je pandemijska godina prošle godine obilježila svaki segment našeg života, ali ipak na neki način i vratila svijest svima nama.

Ministrica poljoprivrede mr.sc. Marija Vučković istaknula je kako su sve vrijedne teme današnjeg znanstveno-stručnog skupa važne za cijelu Hrvatsku, a osobito za prostor Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.

„Ovdje ističem razvoj poljoprivrede, utjecaj klimatskih promjena, našu budućnost i budućnost animalne proizvodnje te učinkovitost politike navodnjavanja. U ovom trenutku Hrvatska se nalazi pred izradom najvažnijeg strateškog plana za financiranje svojih ciljeva u narednih najmanje 5 godina. Ministarstvo poljoprivrede izrađuje strateški plan čiji će se nacrt doraditi te završiti do kraja godine.“ – rekla je ministrica Vučković.

Pročitano 691 puta