Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Subota, 16 Listopad 2021 12:41

Mjesec hrvatske knjige svečano otvoren u Gradskoj knjižnici Požega

Mjesec hrvatske knjige ove godine otvoren je u Gradskoj knjižnici Požega. Nakon obnove, postala je prepoznatljiva kulturna ustanova, ne samo u županiji, nego i na nacionalnoj razini, što je svečano otvorenje ove nacionalne manifestacije i potvrdilo.

Gradska knjižnica Požega iza sebe ima 175 godina knjižnične djelatnosti, a investicijama Ministarstva kulture i medija te osnivača – Grada Požege, zasjala je u novom ruhu te prati potrebe građana i korisnika 21. stoljeća.

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je kulturna manifestacija koja se održava od 1995. godine u organizaciji Knjižnica grada Zagreba i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, u razdoblju od 15. listopada do 15. studenog.  

Svečanom otvorenju uz ravnateljicu Aleksandru Šutalo prisustvovali su i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić, zamjenik županice Ferdinand Troha, knjižničari te brojni drugi ljubitelji knjiškog gradiva.

Ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo zahvalila se Ministarstvu i Gradu na ovome velikom projektu.

“Ovo prelijepo zdanje požeške knjižnice izvrsno je uklopljeno u dugovječnu, kulturno-povijesnu tradiciju grada Požege. Požega i u ovom području ima dugu tradiciju, a ovog svega, ne bi bilo da nije bilo volje, htijenja, entuzijazma i pomoći, financijske i svake druge. Stoga se zahvaljujem svima koji su uložili trud u realizaciju i osmišljavanje projekta Gradske knjižnice Požega. Ta 15-godišnja priča završena je najvećim dijelom zahvaljujući Ministarstvu kulture i medija i ministrice osobno.” rekao je gradonačelnik.

Prigodnim riječima nazočne je pozdravio zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha.

“Tradicija je da se svake godine okupljamo i radujemo u novim knjižnicama. Program ovogodišnje manifestacije nudi cijeli niz događanja, svi su knjižničari diljem Hrvatske okupili snage da nam u ovim danima govore o knjizi što više, približe nam knjigu i otvoren neke nove spoznaje. I druge kulturne i obrazovne institucije uključene su u Godinu čitanja, a sve u skladu s našom nacionalnom strategijom poticanja čitanja.” Rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

 

Izvor fotografija: slavonski.hr

Pročitano 1082 puta