Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 03 Listopad 2021 11:06

Prva pratilja Najuzornije hrvatske seoske žene za 2021. je Matea Bello iz Pleternice

Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, održan je u Pitomači u dvorani Centra za kulturu „Drago Britvić“. Na izboru je prisustvovao i zamjenik županice Ferdinand Troha.

Na samome početku sve prisutne pozdravila je Katica Jerleković, predsjednica Udruge Uzorne hrvatske žene. Naglasila je kako je svijest o radu seoskih žena puno već nego što je nekada bila. Istaknula je i da su sve žene koje su prijavljene majke, bake, supruge, kako obrađuju zemlju, proizvode likere, sireve, zimnicu i bave se svojim gospodarstvima.

Nazočne su pozdravili i načelnik općine Pitomača Željko Grgačić te župan Virovitičko – podravske županije Igor Andrović. „Ovo natjecanje se u našoj županiji održava po drugi puta. U Suhopolju smo imali Izbor 2013. godine, jer je godinu prije pobjednica bila Ljubica Litrić. Zahvaljujući pobjednici 2019., našoj Svetlani, imamo čast da ove godine ovaj izbor upravo bude ponovno u Virovitičko-podravskoj županiji. To govori da imamo vrijedne i marljive, žene, supruge i majke ovdje na području naše županije. Isto tako na području županije postoji 6.103 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a žene nositelji su oko njih 1.746 što je oko 28 posto, što je u okviru hrvatskog prosjeka.“, rekao je Andrović.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sve prisutne je pozdravila u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. „U našoj Strategiji poljoprivrede do 2030. godine koja je ovih dana upućena u daljnju proceduru Zaključkom Vlade RH, posebno se osvrćemo i na položaj žene, na potrebu ravnopravnosti žena na selima, na potrebu da se vrednuje svaki njezin rad, a takvih je mnogo. Želim vam zahvaliti jer se ovdje već vidi kako se ta Strategija ostvaruje.“, rekla je Marija Vučković.

Najuzornija hrvatska seoska žena za 2021. godinu je Matea Vranović iz Gardinovca u Međimurskoj županiji. Lentu Najuzornije hrvatske seoske žene 2021. godine uručila joj je dosadašnja nositeljica titule Svetlana Bastalić.

Prva pratilja je Matea Bello iz Pleternice (Požeško-slavonska), dok je druga pratilja Marijana Svetić iz Ličkog Novog (Ličko-senjska županija).

 

Izvor fotografija: icv.hr

Pročitano 6045 puta