Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 26 Rujan 2021 17:07

9. županijski kulturni mozaik

 

Županijska zajednica kulturnih udruga ove je godine organizirala 9. Županijski kulturni mozaik, ponosno promičući ono najvrijednije i najljepše što ima- tradiciju i narodnu baštinu. Čast da budu domaćini središnje manifestacije kulturnog amaterizma ove je godine pripala Općini Velika.

U ime domaćina okupljene je pozdravio načelnik Općine Velika Robert Hofman, a prigodnim riječima obratili su se i predsjednik Zajednice kulturnih udruga Mirko Ćaćić te županica Požeško–slavonske županije Antonija Jozić.

„Prilika je ovo da danas ponovno Požeško-slavonska županija pokaže bogatstvo koje ima, našu kulturu, tradiciju i baštinu, te naše prekrasne narodne nošnje, napjeve i sve ono čime se od sela do sela, od grada do grada ponosimo. I ono čime su se ponosile naše bake, prabake, djedovi i pradjedovi. Prilika je ovo da opet ovdje zaori pjesma, da bogatstvo koje imamo prezentiramo ovdje u županiji, ali naravno, da to bogatstvo i živimo.“ – istakla je županica Jozić te se zahvalila svima koji su Mozaik organizirali.

Izvođači su se predstavili u kategorijama malih vokalnih sastava i izvornom folkloru, pokazavši se u najboljem svjetlu, jer će jedino tako dobiti priliku predstavljati županiju na državnoj smotri. Na ovogodišnji smotri predstavili su se KUD „Berda” Brestovac, Zavičajno društvo „Rama” Pleternica, KUD Bektež, KUD Ivan Goran Kovačić Velika, KUD Poljadija Grabarje, KUD Orljava Pleternica, KUD Šijaci Biškupci, Češka beseda Kaptol i KUD Požeška dolina Požega. Nastupili su i Glazba Jakšić Gradska glazba Trenkovi panduri te Ivan Abibović kao predstavnik Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić”. Najbolje izvođače ocijenilo je povjerenstvo u čijem su sastavu bili dipl. etnologinja Dubravka Matoković za nošnje, prof. Krunoslav Šokac za ples i mag. mus. Tomislav Habulin za glazbu.

9. Županijski kulturni mozaik organiziran je uz potporu Požeško-slavonske županije, Općine Velika, Ministarstva kulture i medija te Hrvatskog sabora kulture.

Izvor fotografija: pozeska-kronika.hr

Pročitano 1521 puta