Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 17 Rujan 2021 13:18

30. obljetnica oslobođenja vojarne i Dan hrvatskih branitelja Požeško – slavonske županije

U organizaciji UDVDR-a Požeško-slavonske županije i pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, održano je svečano obilježavanje 7. Dana branitelja Požeško-slavonske županije te 30. godišnjica oslobođenja požeške Vojarne 123. brigade HV.

Početkom ožujka 1991. godine pobunom srpskih terorista i napadom na policijsku postaju u Pakracu započinje rat u  Republici Hrvatskoj. Formirane požeške postrojbe brane domovinu od Vukovara do Dubrovnika te u velikom broju polažu živote na oltar domovine. Nakon četiri dana opsade, 17. rujna 1991. godine oslobođena je vojarna u Požegi i prvi puta u povijesti vojarne na jarbolu se zavijorila hrvatska zastava te su se stekli uvjeti za formiranje slavne 123. brigade hrvatske vojske Požega, čije ponosno ime danas nosi naša vojarna.

Nakon prijema kod zapovjednika Vojarne 123. brigade HV Miroslava Zelenike te svete mise koju je održao vojni kapelan Željko Volarić, na Trgu 123. brigade HV-a uz spomen obilježe poginulim hrvatskim braniteljima položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Potom je formiran mimohod pobjednika, na čelu sa limenom glazbom i nositeljima zastava, a u kojemu je uz udruge branitelja proisteklih iz Domovinskog rata, sudjelovala županica Antonija Jozić, gradonačelnik Požege Željko Glavić, izaslanik ministra branitelja, Dinko Tandara, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć, izaslanika ministra obrane Ivan Jušić, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, zapovjednik Vojarne 123. brigade HV Miroslav Zelenika, predstavnici Policijske uprave Požeško – slavonske te brojni branitelji i građani.

Potom je u Vojarni 123. brigade HV održan prigodni program. Županica Jozić u svome govoru pozdravila je nazočne te čestitala 30. obljetnicu oslobođenja vojarne. „Tog 17. rujna 1991. godine s tadašnje kasarne je, a nakon četverodnevne blokade, skinuta oznaka Jugoslavenske narodne armije, rukom ste na tom mjestu ispisali ZNG i ponosno podigli hrvatski stijeg. I nakon toga više ništa nije bilo isto. Neprijateljska JNA postala je ranjiva, došlo se u posjed velikog naoružanja i stvorili su se preduvjeti za formiranje slavne 123. brigade.“ – rekla je županica i napomenula kako je naša dužnost i obveza čuvati spomen na te dane ponosa i slave te se prisjećati svih onih koji su devedesetih godina prošlog stoljeća imali hrabrosti, odvažnosti i ustrajnosti staviti sebe na raspolaganje Domovini.

Pročitano 1432 puta