Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 09 Rujan 2021 08:52

Tužna obljetnica dvostruke tragedije u Kusonjama

 

Polaganjem vijenaca kod spomen obilježja Rakov potok sudionici „Mimohoda istine“ krenuli su prema kapelici Male Gospe u Kusonjama gdje je održana komemoracija u spomen na poginule hrvatske branitelje te je na taj način obilježena 30. i 28. godišnjica stradavanja dvadeset poginulih pripadnika A satnije 105. brigade Hrvatske vojske iz Bjelovara, koji su na blagdan Male Gospe 1991. godine stradali u četničkoj zasjedi u Kusonjama te trojice njihovih suboraca, koji su stradali od podmetnute mine prilikom komemoracije dvije godine kasnije.

Ispred kapelice Male Gospe komemoracija je nastavljena polaganjem vijenaca članova obitelji poginulih branitelja te brojnih izaslanstava, a ispred Požeško – slavonske županije, zajedno sa Bjelovarsko – bilogorskom županijom te gradovima Lipik i Bjelovar, vijenac je položila i županica Antonija Jozić.

Nakon polaganja vijenaca i odavanja počasti, prisutnima se prigodnim riječima obratio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević rekavši da počinjeni zločin ni nakon trideset godina nije izgubio svoju izazovnu snagu.

Predsjednik kluba veterana A satnije Mladen Sabolović istaknuo je kako je zlo na ovom mjestu došlo do punog izražaja, ali hrvatski branitelji, pripadnici A satnije iz Bjelovara znali su za što i za koga se bore, te su pokazali izuzetnu hrabrost i vjerovali u slobodu hrvatskog naroda i upravo za to dali svoje živote.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić rekla je kako se s posebnim pijetetom prisjećamo svih onih koji su devedesetih godina prošlog stoljeća imali hrabrosti, odvažnosti i ustrajnosti staviti sebe na raspolaganje domovini i svoje živote utkati u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske.

„Prisjećamo se dvadesetorice hrvatskih branitelja koji su mučeni, masakrirani, ubijeni i ukopani u masovnu grobnicu. Prisjećamo se i trojice njihovih kolega koji su dvije godine kasnije nastradali jer su se došli pokloniti žrtvi svojih prijatelja. Njihova žrtva, ali i žrtva Vas roditelja i obitelji, nikad ne smije biti zaboravljena.“ – naglasila je županica Jozić te je istaknula kako s ovog mjesta trebamo uputiti poruku zajedništva te pozvala sve na zajednički ustrajni rad i čuvanje i promicanje istine o Domovinskom ratu.

Misu za poginule hrvatske branitelje služio je bjelovarsko-križevački biskup msgr. Vjekoslav Huzjak.

Izvor fotografija: compas.com.hr

Pročitano 685 puta