Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 03 Rujan 2021 18:11

Dan Virovitičko-podravske županije obilježen svečanom sjednicom - premijer Plenković: „Nema krupnog pitanja o hrvatskom društvu koje je ostalo neriješeno“

 

U povodu proslave Dana Virovitičko-podravske županije, u novootvorenom Tehnološko-inovacijskom centru, održana je svečana sjednica Skupštine Virovitičko-podravske županije kojoj su uz domaćina, župana Igora Androvića, prisustvovali i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, kao i požeško-slavonska županica Antonija Jozić zajedno sa brojnim predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, državnim tajnicima, vijećnicima Županijske skupštine VPŽ i ostalim gostima.

Na samom početku sjednice prisutne je pozdravio predsjednik Županijske skupštine Dinko Begović koji je istaknuo kako se nalazimo u vremenu punom izazova kako na lokalnom tako i na globalnom planu, ali uz potporu Države, a također uzdajući se i u vlastite snage i sposobnosti, vjeruje kako će se prevladati svi izazovi današnjeg doba.

U svom govoru župan Andrović naglasio je kako je prostor Tehnološko-inovacijskog centra treća znanstveno-istraživačka institucija na području Virovitičko-podravske županije te je apelirao prema predsjedniku Vlade i ministrici regionalnog razvoja da pomognu u realizaciji brze ceste za koju, istaknuo je, vjeruje da će svojom izgradnjom doprinijeti bržem razvoju i boljoj krvnoj slici Virovitičko-podravske županije.

„Ovaj centar našim će poljoprivrednicama dati nadogradnju na području ljekovitog bilja, meda, vina i sigurno da će biti referentno istraživačko mjesto u Slavoniji, ali i cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj.“ – rekao je župan.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednik Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora Josip Đakić, podsjetio je na stotine civila i branitelja s područja Virovitičko-podravske županije koji su svoje živote dali za stvaranje Republike Hrvatske. Pritom je istaknuo važnost potpore i pomoći Vlade i Sabora za daljnji razvoj ove županije te naglasio kako je i kontinuitet u obnašanju vlasti u ovoj županiji doprinio projektima koji zasigurno vode putem razvoja i napretka.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković čestitavši Dan županije, obećao je pomoć oko povezivanja Virovitice i Bjelovara brzom cestom te je pohvalio Virovitičko-podravsku županiju kada je riječ o povlačenju europskih sredstava.

„Virovitičko-podravska županija pokazuje se kao jedna od izuzetno učinkovitih županija. I ovaj Tehnološko-inovacijski centar pravi je primjer koliko ste učinkoviti u realizaciji tih projekta.“ - rekao je premijer.

Istaknuo je kako se Vlada uspješno suprotstavila krizi uzrokovanoj pandemijom COVID-19 te sada bilježi rast BDP-a od 16,1 posto.

„Potvrda je to da je naš oporavak brz, snažan i učinkovit, a činjenica je da smo za ovo desetljeće upravo u vremenu te krize osigurali 25 milijardi eura za cijelo desetljeće uz konzumaciju otprilike 4,5 milijardi eura iz postojeće financijske perspektive. Stvorili smo preduvjete za istinski razvoj Hrvatske na tragu dva globalna trenda, tzv. dvostruke tranzicije, zelene tranzicije, digitalne tranzicije i upravo će to biti prioriteti za ovo desetljeće jer mi smo sve one temeljne nacionalne zadaće i izazove riješili.“ – rekao je premijer te istaknuo kako imamo slobodu, demokraciju, teritorij, članstvo u Europskoj uniji, NATO-u i kako nema krupnog pitanja o hrvatskom društvu koje je ostalo neriješeno.

„Kontinuitet obnašanja dužnosti ovdje u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje ste svi na dužnostima još jako mladi, a izrazito iskusni, daje mi pravo da zaključim da ćemo u jednom snažnom partnerstvu, kao i sa ostalim Slavonskim županijama, napraviti iskorake i da ćete biti ponosni na vaša postignuća do 2025. godine i tako pokazati da ste zaista povjerenje koje su vam dali vaši sugrađani iskoristili za njihovu dobrobit i za najbolju korist svoje županije.“ – naglasio je premijer Plenković.

Izvor fotografija: vpz.hr

Pročitano 1144 puta