Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 01 Rujan 2021 12:10

Proslavljen blagdan Gospe od suza

 

Središnjim euharistijskim slavljem koje je predvodio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević, završila je Devetnica Gospi od suza u Pleternici. I ove godine brojni Marijini štovatelji hodočastili su u pleterničko svetište iz raznih krajeva kontinentalnog dijela Hrvatske kako bi došli potražiti svoju utjehu od Nebeske Majke.

Među brojnim okupljenim vjernicima, misnom slavlju prisustvovali su i ministar Josip Aladrović, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, zamjenik županice Ferdinand Troha, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, gradonačelnik Požege Željko Glavić te brojni drugi predstavnici županijskih gradova i općina.

Na početku svete mise pozdravljajući prisutne, msgr. Škvorčević rekao je kako se raduje što na ovim slavonskim prostorima od 1955. godine hrvatska duša u Marijinim suzama prebire svoje suze.

„U njezinom nošenju Isusova križa prepoznaje smisao svojih križeva i svojih pobjeda: osobnih, obiteljskih i zajedničkih. Želio bih zajedno s vama Isusovoj majci večeras reći: Hvala ti za tvoje služenje našoj hrvatskoj i slavonskoj duši ovdje u Pleternici. Koliku joj zahvalnost dugujemo što je u jednostavnosti svoga ljudskog bića znala razgovarati s Bogom, u njegovim naumima prepoznati Božju istinu kojoj je služila cijelim bićem. Molimo je da nikad ne zaboravimo tko je ona nama, dakle, u Isusu Kristu, a onda i u njezinu služenju ovdje u Pleternici i tko je nama u našim osobnim životima, obiteljskom i narodnom.“ – istaknuo je biskup.

Na završetku misnog slavlja uslijedila je procesija s likom Gospe od Suza koja je prolazila kroz mnoštvo vjernika kako bi svaki pojedinac mogao Nebeskoj Majci uputiti svoje molitve.

Pročitano 720 puta