Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 29 Kolovoz 2021 11:02

Na LIDAS-u nastupila brojna kulturno – umjetnička društva

KUD Orljava Pleternica organizirao je 38. Međunarodnu smotru izvornog folklora na kojoj su nastupila brojna kulturno – umjetnička društva iz Hrvatske i BiH.

Renatko Brankovan, predsjednik KUD-a Orljava pozdravio je sve nazočne te iskazao iznimnu radost što je LIDAS ponovno održan nakon dvogodišnje pauze zbog koronavirusa.

Gradonačelnica Marija Šarić također je iskazala zadovoljstvo te kazala kako je smotra folklora  događaj koji čuva baštinu, bogatstvo i identitet kraja. „Posebno se želim zahvaliti našim KUD-ovima jer oni čuvaju baštinu, oni je prenose i oni su zapravo temelj našeg budućeg Muzeja bećarca“ – rekla je gradonačelnica.

„Želim čestitati kulturno-umjetničkom društvu „Orljava” na odvažnosti da ipak održi smotru folklora, istina, u malo manjem obimu, ali da se tradicija koja traje 38 godina, ne zaboravi i da se nastavi. Svi članovi i članice KUD-ova koji ste danas ovdje, ste čuvari običaja zavičaja. Bogatstvo našega kraja leži u različitosti napjeva i nošnji i običaja, a mi, zajednički, u toj različitosti stvaramo mozaik prelijepe nam domovine Hrvatske.“ – istakla je županica Antonija Jozić.

Uz KUD „Orljava” nastupili su KUD Bektež, KUD „Luka Ilić Oriovčanin” iz Oriovca, KUD „Seljačka sloga” Donja Dubrava, KUD Zavičajno društvo „Rama” Pleternica, KUD Slavonija iz Jakšića, Muška pjevačka skupina Grabarčani iz Grabarja te dva kulturno-umjetnička društva iz Bosne i Hercegovine: Borac iz Travnika i HKUD Crnač iz Crnača.

 

Izvor fotografija: slavonski.hr

Pročitano 928 puta