Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Subota, 14 Kolovoz 2021 16:19

Otvorena Poučna staza Starac u Pleternici

 

U gradu Pleternici uređena je i otvorena nova Poučna staza koja prolazi kroz voćnjake i vinograde, a proteže se od područja župne crkve preko kapelice sv. Petra na brdu Starac po kojemu je i dobila ime.

Putem se nalazi 10 poučnih tabli, a na samom vrhu, kod vidikovca Bačva nalazi se i odmaralište. Mjesto je to odakle pogled seže na Zlatnu dolinu, pleterničke vinograde, šume i ravnice. Poučna staza prezentira prirodna bogatstva i šume te apelira na očuvanje prirode, a njezina ukupna dužina je 3,25 km.

Otvorenju su prisustvovali gradonačelnica grada Pleternice Marija Šarić, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, Marija Kovačević autorica poučnih tabli, Monika Maras iz Poduzetničkog centra Pleternica, te brojni drugi posjetitelji i ljubitelji prirode.

Gradonačelnica Šarić rekla je kako je Poučna staza Starac jedan u nizu europskih projekata koji mijenjaju vizure Grada Pleternice.

„Nadogradnjom na Interpretacijski centar Terra Panonica koji prezentira prirodnu baštinu na zanimljiv, edukativan i inovativan način, Poučna staza Starac, koja se sastoji od 10 poučnih tabli, odmarališta i vidikovca, odlična su dopuna turističkoj ponudi Grada Pleternice. Kroz projekte rekonstruiramo, gradimo, opremamo i uređujemo lokalitete kako za nove turističke posjete tako i za naše sugrađane koji će, vjerujem, koristiti nove uređene staze za šetnju, razonodu, bicikliranje i planinarenje.“ – istaknula je gradonačelnica.

Radi se o projektu vrijednom nešto više od 924.000,00 kuna kojemu su sredstva osigurana kroz mjeru 8.5.2. ruralnog razvoja, na što se osvrnuo i zamjenik županice Ferdinand Troha: „Ova Poučna staza oplemenila je atraktivnu turističku ponudu Pleternice i Požeško-slavonske županije, a simpatični turistički vlakić omogućava starijim i slabije pokretnim gostima vidjeti ljepote vinogorja nad Pleternicom. Desetak poučnih tabli daje potrebne informacije posjetiteljima pa je svakako Grad Pleternica uz ranije osmišljene sadržaje IC Terra Panonice i budućeg Muzeja bećarca postao ozbiljna turistička destinacija. Naravno, ova staza daje priliku i vinogradarima da svoje proizvode još bolje predstave, a već dokazana kvaliteta naših vina i bogata gastronomska ponuda trebali bi biti prepoznati i šire nego što je to bilo do sada.“ – rekao je zamjenik Troha te je istaknuo kako je na svima nama da afirmiramo i promoviramo svoj kraj čestitavši Gradu Pleternici na ovoj izvrsnoj priči.

 

Izvor fotografija: Grad Pleternica

Pročitano 2293 puta