Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 02 Srpanj 2021 11:48

Završna konferencija projekta "Interpretacijski centar Terra Panonica"

 

U istoimenom multimedijskom centru, održana je završna konferencija projekta “Interpretacijski centar Terra Panonica”, na kojoj su prisustvovali požeško-slavonska županica Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem PSŽ Ivica Samarđić, predstavnici Središnje agencije za financiranje projekata EU te Jasna Hoffmann iz Poduzetničkog centra Pleternica.

Svojom strukturom i ciljevima, projekt je na najbolji način prepoznao vrijednosti prirodne i kulturne baštine u Požeško-slavonskoj županiji, a svoj potencijal temelji na velikoj bioraznolikosti biljnih i životinjskih vrsta i nalazištima fosila Panonskog mora starih preko 24 milijuna godina. Upravo na temelju tih prirodnih potencijala, uspostavljena je infrastruktura i sustav upravljanja koji daju polazište za povećanje turističke aktivnosti, ali i ukupnog razvoja.

Grad Pleternica nositelj je projekta, a partneri su Turistička zajednica Grada Pleternice i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, a ukupna vrijednost projekta iznosi 24.718.714,00 pri čemu je EU sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda 80,91 posto.

„Jedan od rezultata projekta je rekonstruirana stara kino dvorana, koja je prenamijenjena u ovaj multimedijski centar, a kroz ovaj projekt također je povećan i broj posjetitelja u gradu Pleternici. Aktivnosti projekta ostavile su velik utjecaj na razvoj turističke ponude temeljene na promociji turističke baštine, a ovaj centar posjetiteljima nudi proširenu i virtualnu stvarnost.“ - rekla je Jasna Hoffmann iz PCPL-a.

Gradonačelnica Pleternice Marija Šarić navela je kako interpretacijski centar ne samo da nudi infrastrukturu, nego i umrežava ljude na području cijele Pleternice.

„Rezultati projekta uistinu su impresivni. U trenutku kada smo prijavljivali projekt i osmišljavali ga, nismo mislili da će rezultati doći u relativno kratkom roku. Ova priča koja ide iz Pleternice pričat će se sve dalje, i izvan grada.“ - rekla je županica Jozić.

Pročitano 1300 puta