Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 01 Srpanj 2021 09:22

Održan simpozij povodom 800. obljetnice Požeškoga zbornog kaptola Sv. Petra

 

Znanstveno-stručni simpozij „800 godina Požeškoga zbornog kaptola Sv. Petra“, održan je u organizaciji Požeške biskupije i Stolnog kaptola sv. Petra u Požegi, u suradnji sa Zavodom za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi.

Uz požeškog biskupa Antuna Škvorčevića na svečanosti otvorenja nazočni su bili đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, članovi požeškoga Stolnog kaptola Sv. Petra na čelu s prepoštom Ivicom Žuljevićem, svećenici, predstavnici kulturnog, prosvjetnog i javnog života grada Požege među kojima i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić te gradonačelnik Požege Željko Glavić.

Pozdravljajući nazočne, biskup Škvorčević zahvalio se svima za sudjelovanje na znanstveno-stručnom simpoziju te podsjetio da je Požeška biskupija prije 21. godinu ponovno uspostavila Požeški stolni kaptol sv. Petra, dekretom utemeljen 1. prosinca 1999. godine, upravo zbog njegove povijesne važnosti i tradicije.

Općina Kaptol prepoznala je važnost poveznice koja je time uspostavljena između srednjovjekovnoga Zbornog kaptola i novoga Požeškoga stolnog kaptola te mu je darovala zdanje Staroga grada u Kaptolu.

Uz prvotno bogoslužno poslanje, Požeški zborni kaptol sv. Petra bio je „locus credibilis“ – „vjerodostojno mjesto“ gdje su se čuvali i prepisivali razni dokumenti iz kojih možemo saznati tko su bili članovi Kaptola, utvrditi da su njegov prepošt i ostali kanonici bili stručno osposobljene osobe na tadašnjim važnim europskim učilištima, napose u Bologni, saznati o odnosu kraljevske vlasti prema Kaptolu, upoznati različite događaje iz javnog života i drugo.

Stolni kaptol sv. Petra u Požegi, danas se brine o Katedrali sv. Terezije Avilske, kako o njoj kao građevini, tako i o bogoslužju u požeškoj prvostolnici, ali i o utvrdi Stari grad u Kaptolu, povijesnom sjedištu Požeškoga zbornoga kaptola, organizirajući pritom i niz važnih događanja, poput ovoga simpozija.

Pročitano 1312 puta