Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 01 Srpanj 2021 09:10

U Kaptolu održan Dan češke kulture

 

Tradicionalna manifestacija Dan češke kulture, održana je i ove godine u Kaptolu.

Manifestaciji su nazočili saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, potpredsjednica Saveza Čeha u RH Marija Valek, zamjenik županice Ferdinand Troha, predsjednik Češke besede Kaptol Zdenko Tauš te ostali gosti.

Sve nazočne pozdravio je predsjednik Tauš rekavši kako će program kao i prošle godine biti kraći te da će u njemu sudjelovati samo pjevači, bez plesa i folklora te se zahvalio gostima koji su došli i ove godine u Kaptol.

Zamjenik županice Ferdinand Troha pozdravio je nazočne u ime županice Antonije Jozić i svoje osobno ime te je rekao kako se svi zajedno veselimo izlasku iz stanja s korona krizom koje je sve zadesilo.

„Vjerujem da ćemo večeras uživati u ljepoti izričaja češke kulture i zahvaljujem svim gostima koji su došli u Kaptol.“ – rekao je dožupan Troha.

„Nadam se da je ovo početak vraćanja, ne više novog normalnog nego stvarnog normalnog  te da ćemo svi skupa uskoro nastaviti sa našim manifestacijama, kako Čeških beseda tako i Saveza Čeha. Kad ima volje nađe se i sve ostalo, a u Kaptolu i našim besedama i u Požeško-slavonskoj županiji, stvarno se vidi da ljudi žele raditi i stvarati, pa s te strane uvijek imaju i našu potporu.“ - rekao je saborski zastupnik Vladimir Bilek.

Uz nekoliko čeških napjeva i pjesama gostima je prikazano i pravljenje originalnih čeških delicija, izrađivani su ukrasni predmeti od komušine kukuruza, te je na taj način djeci prikazano kako su se nekada igrale njihove bake i prabake.

Na manifestaciji su sudjelovali članovi pjevačke skupine Češka beseda Bjeliševac, Češka beseda Osijek, Slavonski brod, Kaptol Bohemia, te učenici Gimnazije Požega koji uče češki jezik i kulturu po modelu C.

 

Pročitano 1274 puta