Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Subota, 26 Lipanj 2021 17:07

Ministar Medved: "Vlada RH će već u četvrtak donijeti odluku o pomoći Požeško-slavonskoj županiji"

 

Nakon jučerašnjih velikih šteta uslijed snažnog nevremena i jake tuče koja je pogodila Požeško-slavonsku županiju predsjednik Vlade RH iskazao je svoju podršku, a nekoliko ministara održalo je radni sastanak u Županiji.

Sastanku su prisustvovali županica Antonija Jozić, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, Marijana Klanac, koordinatorica za poslove civilne zaštite, zamjenik županice i načelnik Stožera civilne zaštite PSŽ Ferdinand Troha, gradonačelnik grada Požege Željko Glavić, zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević, Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić, te voditelj Službe civilne zaštite PSŽ Slavko Marinac.

Ministri su nakon sastanka u pratnji županice i gradonačelnika obišli dijelove grada koje je pogodila ova prirodna katastrofa, a obilasku je prisustvovao i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Županica Jozić zahvalila se svim ministrima koji su danas ovdje, kao i predsjedniku Vlade RH za žurno djelovanje.

„Na terenu se mogu vidjeti posljedice nevremena koje je jučer pogodilo našu županiju. Štete na građevinskim objektima, poduzetničkim prostorima, štete na odgojno-obrazovnim i zdravstvenim zgradama su ogromne. Teško je govoriti o vrijednostima, one su u desecima milijuna kuna. Osim grada Požege i općine Jakšić gdje su zabilježene značajne štete na građevinskim i gospodarskim objektima, poljoprivreda je puno širi krug u kojemu je nastradala i općina Kaptol, područje grada Kutjeva, kao i Pleternica.“ – rekla je županica Jozić.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uputio je jasnu poruku da će Vlada RH u svim aspektima i kroz sve oblike potpore pružiti pomoć u saniranju posljedica ove prirodne nepogode koja je nažalost, u manje od mjesec dana, po drugi puta zahvatila Požeško-slavonsku županiju.

„Uvažavajući velike razmjere ove štete, drago mi je da nemamo žrtava, to je ono što je najvažnije.“ – istaknuo je ministar Medved.

Gradonačelnik Požege zahvalio se svim nadležnim službama te je rekao kako se još uvijek radi na sanaciji. Ujedno je istaknuo kako vjeruje u pomoć Vlade RH koja će zasigurno biti promptna.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je kako će se putem mjere 5 Programa ruralnog razvoja pomoći da se sanira i obnovi poljoprivredna proizvodnja u ovom kraju te da će Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede iznaći u kratkom roku dodatni mehanizam potpore poljoprivrednicima.

„Želim vrlo jasno poručiti kako ćemo zajedno sa svim drugim kolegama iz Vlade predložiti početak rješenja, određenu alokaciju sredstava koja će biti, vjerujemo, na dnevnom redu Vlade RH već u četvrtak.“ – naglasio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izjavio je kako se štete još uvijek zbrajaju te da će iznosi biti milijunski.

„Obišli smo teren i dobili sliku što se to ovdje dogodilo. Određenim intervencijama Vlade RH već početkom tjedna sanirati ćemo što se može. Šteta u poduzetničkoj zoni je ogromna, unatoč tome što su proizvodi i pogoni osigurani. Moramo pronaći model i pomoći poduzetnicima ovoga kraja.“ – rekao je ministar.

Pročitano 1571 puta