Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 13 Lipanj 2021 14:47

Svečano postrojavanje i dodjela odličja

 

Na stadionu NK Slavonije u prigodi obilježavanja 30. obljetnice 63. „A“ samostalne bojne ZNG Požega održano je svečano postrojavanje i dodjela odličja pripadnicima 63. SGB ZNG.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 63. bojne Požega Dragan Valenta pozdravio je prisutne goste u ime svih pripadnika i članova Udruge rekavši više o njihovoj postrojbi, a umirovljeni general Zvonko Peternel pročitao je pismo generala Crnjca, prvog zapovjednika 63. samostalne bojne, koji zbog zdravstvenog stanja nije bio u mogućnosti nazočiti ovoj obljetnici.

Sve pripadnike te ostale uzvanike pozdravili su i uputili prigodne riječi gradonačelnik grada Požege dr. sc. Željko Glavić i izaslanica predsjednika Sabora RH, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

Izaslanica predsjednika Vlade RH i požeško-slavonska županica Antonija Jozić pozdravila je prisutne rekavši kako joj je čast i zadovoljstvo nazočiti svečanom postrojavanju i velikoj 30. obljetnici osnutka 63. „A“ samostalne bojne ZNG Požega.

„Obrambeni Domovinski rat uz prve demokratske izbore održane 1990. godine u temeljima je naše Domovine čime se ostvarila državotvorna misao, tisućljetna težnja hrvatskog naroda na punu državnu suverenost. Na tome možemo zahvaliti i svima vama, pripadnicima i pripadnicama 63. samostalne bojne koji ste sudjelovali u vojnim operacijama zapadne Slavonije, ali i drugim bojištima diljem Lijepe naše. Neki od nas u to vrijeme bili su djeca, i sama sam jedna od njih, no zorno se sjećam tih dana ponosa i slave, stvaranja i obrane Hrvatske, ali i tuge koja je prelijevala ovu Zlatnu dolinu kada su s bojišta dolazile vijesti o pogibiji naših očeva, djedova, rođaka, prijatelja i poznanika. Vaša žrtva i žrtva vaših obitelji ne smije i neće biti zaboravljena.“ – istaknula je županica Jozić te je rekla kako sve prisutne poziva na zajedništvo, zajednički ustrajni rad u ostvarenju Hrvatske kakvu su sanjali i kakvu sanjaju naši hrvatski branitelji.

„Sv. Antun Padovanski je rekao: “Riječ je živa kad život govori, zato neka prestanu riječi, a neka govore djela.“. To se potvrdilo devedesetih godina prošlog stoljeća. Govorimo i potvrđujmo i mi danas životima, a tek onda riječima.“ – naglasila je županica.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović obratio se okupljenima čestitavši postrojbi na njihovoj obljetnici.

„Ovi ljudi napravili su ogromnu stvar za našu zemlju. Vaša postrojba kasnije je ušla u osnivanje 123. brigade Hrvatske vojske i sudjelovala u oslobađanju do tada najvećeg dijela Hrvatske u zapadnoj Slavoniji koja se pokazala kao strateški važna i za kasniji Bljesak. Sve je to rađeno zahvaljujući hrabrosti i odvažnosti jednog malog broja ljudi. Bilo je opasno izložiti svoj život, bilo je opasno uz smrtonosnu pogibelj iz koje se mnogi nisu vratili.“ - rekao je predsjednik Milanović, koji je na prijedlog ministra branitelja Tome Medveda donio odluku o dodjeli odlikovanja za pripadnike 63. „A“ samostalne bojne ZNG Požega.

Odlikovanja su dobili Damir Soldo, Krešimir Crnković, posthumno Josip Garić, Ivica Rašić, Zlatko Odžić, posthumno Branko Rezo, Josip Pavunčec, Tatjana Štetić, Ivan Ivica Milaković, Boris Faltinek, Zoran Bošnjak, Zvonimir Bogdanović i Rade Bilić.

Na kraju obilježavanja Kulturno-umjetničko društvo Bektež  izvelo je dvije prigodne skladbe.

Pročitano 1703 puta