Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 04 Lipanj 2021 08:37

Održana Međunarodna konferencija “Baština u funkciji turizma”

 

U gradu Pleternici, a u sklopu projekta Interpretacijski centar Terra Panonica, održana je Međunarodna konferencija “Baština u funkciji turizma”.

Projekt Interpretacijski centar Terra Panonica čiji je nositelj Grad Pleternica iznosi 24.718.714,00 milijuna kuna, a sufinancira ga Europska unija. Svojom strukturom i ciljevima ovaj projekt na najbolji je način prepoznao vrijednosti prirodne i kulturne baštine u Požeško-slavonskoj županiji. Svoj potencijal temelji na ekološkoj mreži NATURA 2000, velikoj bioraznolikosti biljnih i životinjskih vrsta i nalazištima fosila Panonskog mora starih preko 24 milijuna godina. Na temelju tih prirodnih potencijala, a kroz uspostavu suvremenog i vrhunski opremljenog Interpretacijskog centra Terra Panonica s pomno razrađenim edukacijskim i interpretacijskim programima za različite ciljne skupine tijekom cijele godine, uspostavljena je infrastruktura i sustav upravljanja koji daju polazište za povećanje turističke aktivnosti, ali i ukupnog razvoja.

Uz Grad Pleternicu partneri u projektu su Turistička zajednica Grada Pleternice i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije.

U sklopu projekta također je izgrađena i opremljena turistička infrastruktura-ICTP i šetnica, povećan je udio broja posjetitelja koji su sudjelovali u edukativnim sadržajima za više od 25%, broj novozaposlenih za minimalno 3 djelatnika, broj turističkih sadržaja za minimalno 8, te su uvedeni obnovljivi izvori energije - solarna elektrana na ICTP.

Na međunarodnoj konferenciji prisustvovali su županica Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, Slavko Štivić, ravnatelj Uprave za održivi turizam i konkurentnost turističke destinacije pri Ministarstvu turizma i sporta te ostali gosti.

Gradonačelnica Pleternice Marija Šarić naglasila je kako je ova Međunarodna konferencija jedna od zadnjih aktivnosti koje se provode u sklopu projekta “Interpretacijski centar Terra Panonica”.

“Konferencija zapravo zaokružuje jednu cjelinu koju smo radili sve ove godine. Opremili smo Centar multimedijom, nabavili smo turistički vlakić, odradili niz edukacija, kako za naše turističke subjekte, tako i za one koji će pružati usluge ovdje u ovom Centru.“ - rekla je gradonačelnica Šarić.

“Ovo je druga Međunarodna konferencija koju radimo u sklopu projekta, jedna završnica, kruna svega što radimo. Želimo pokazati da smo kroz cijelo ovo vrijeme umrežili sve dionike od lokalne infrastrukture. S nama je uvijek i Institut za turizam Ministarstva turizma, te svi ostali koji su nam bili podrška kroz provedbu ovog projekta i ja im se ovim putem zahvaljujem. Projekt završava krajem ovog mjeseca te se nadam da će postati okidač dolaska brojnih turističkih grupa u Pleternicu, a ono što smo najavili i na ovoj konferenciji je uskoro završetak i otvaranje Muzeja bećarca koji će također postati još jedan brend našeg kraja. Pleternica je zaista grad bećarca te s tim upravo želimo pokazati kako smo baštinu stavili u funkciju turizma i da je ona ta koja će biti okidač dolaska turističkih grupa u Pleternicu.” - dodala je gradonačelnica.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić rekla je kako je grad Pleternica prepoznao mogućnost ideje NATURA 2000 te na temelju toga i napravio ovaj projekt koji se tiče zaštite biljnih i životinjskih vrsta Požeško-slavonske županije.

“Na završetku smo još jednog europskog projekta ovdje u Pleternici, EU projekta Interpretacijski centar Terra Panonica, a gdje je danas održana i Međunarodna konferencija na temu baštine te kako upravo baština može biti nešto što je u funkciji turizma. Brojne su aktivnosti projekta koje su provedene. Korak dalje je i ono što je gradonačelnica rekla, a to je završetak Muzeja bećarca na temu kulturne baštine. Ovakve primjere imamo u cijeloj našoj županiji, od općine Velika gdje su velika ulaganja u turizam, grada Lipika gdje će se vrlo brzo graditi nova ergela, Pakraca gdje se obnavlja Spahijski podrum, te grada Požege s prekrasnim baroknim trgom i muzejem koji je sada u rekonstrukciji. Sva ta baština koju imamo, prirodna i kulturna, treba biti stavljena u funkciju razvoja turizma.“ – rekla je županica Jozić te je naglasila kako kroz ovaj projekt nije napravljena samo turistička infrastruktura, nego su rađene i edukacije, organizirani posjeti školske djece i studenata, kao u konačnici i ova Konferencija koja okuplja stručnjake koji su radili i rade na projektima koji se tiču baštine, a sve s ciljem kako bi osvijestili javnost da na području Požeško-slavonske županije postoji i prirodna i kulturna baština koju vrijedi posjetiti.

Slavko Štivić, ravnatelj Uprave za održivi turizam i konkurentnost turističke destinacije pri Ministarstvu turizma i sporta naglasio je kako mu je drago što se upravo ovdje može vidjeti primjer dobre prakse kako bi se trebala stvarati infrastruktura koja će biti preduvjet za razvoj kontinentalnog turizma.

„Ministarstvo turizma kroz nove programe, posebice kroz Nacionalni program oporavka daje veliki fokus upravo na kontinentalni turizam, a time i na javno turističku infrastrukturu. Ministarstvo je sudjelovalo i u financiranju zgrade Muzeja bećarca, a nastavit ćemo podržavati sve projekte koje imaju lokalne zajednice. Kroz Nacionalni program oporavka na raspolaganju će biti 930 milijuna kuna za javno turističku infrastrukturu, a od toga minimalno 70 posto sredstava mora ići za razvoj kontinentalnog turizma.“ – rekao je ravnatelj Štivić te je naglasio kako je Hrvatska uvijek bila i bit će zemlja sunca i mora, ali i da se bez razvoja kontinentalnog turizma ne može više računati na turizam kao što je bio prije.

 

Izvor fotografija: Slavonski.hr

Pročitano 1037 puta