Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 25 Svibanj 2021 16:36

Ministar Zdravko Marić čestitao novoizabranoj županici

 

Prilikom posjete Požeško-slavonskoj županiji i obilaska općine Velika potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar financija Zdravko Marić posjetio je Županijsku palaču nakon primopredaje vlasti novoizabranoj županici Antoniji Jozić te joj uputio svoje čestitke na sjajnom izbornom rezultatu i činjenici da je u ovome trenutku upravo ona jedina hrvatska županica.

„Siguran sam da nakon nedjelje gospođa Jozić neće ostati jedina županica, ali će zasigurno ostati upamćena kao prva izabrana nakon ovih lokalnih izbora. Danas je obavljena primopredaja te njoj i cijelom njezinom timu želim svako dobro. Županica sada ima puno posla ispred sebe. Požeško-slavonska županija ima i veliku perspektivu i potencijale. Gradovi i općine na području Požeško – slavonske županije u skladu i s onim što smo do sada radili i što je do sada rađeno,nastavit će taj put te možda još i više iskoristiti određene prilike koje se nude. Prije svega tu mislim i na novi okvir europskih fondova, prije svega Nacionalni program oporavka i otpornosti. Veliki naglasak stavljen je upravo na brojne sektore i segmente našeg društva, a koje na lokalnoj razini jako puno znače. Prije svega tu bih istaknuo obrazovanje, ali isto tako i zdravstvo, upravu te niz kapitalnih projekata koji su od velike važnosti i vrijednosti za Požeško-slavonsku županiju.

U prošlom mandatu, jedno od ključnih i uporišnih stvari koje smo učinili za lokalnu samoupravu bio je Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave. Kada govorimo o Požeško-slavonskoj županiji, svim njenim gradovima i općinama, proračuni su gotovo udvostručeni u nešto manje od tri godine. Mislim da je to samo dodatni pokazatelj kako smo išli u dobrom smjeru te smatram kako tim smjerom treba nastaviti i dalje ići jer je lokalna samouprava izuzetno važna u ukupnom funkcioniranju države, načelu supsidijarnosti i bolje povezanosti centralne, lokalne uprave, a onda naravno sve ostalo na korist naših građana.“ – rekao je ministar Zdravko Marić zahvalivši se sada već bivšem županu Tomaševiću na svemu što je do sada učinio za županiju te se obratio županici rekavši joj kako je siguran, poznavajući njezin dosadašnji rad kao gradonačelnice Pleternice, da je županija u dobrim rukama.

Županica Jozić rekla je kako je Ministarstvo financija uvijek upravo ono u koje svi skupa gledamo i koje je ključ i pokretač svega, ne samo za jedinice lokalne i regionalne samouprave nego i za ostala ministarstva.

„Ministar Marić uvijek je onaj koji na neki način treba osigurati sva ona sredstva po drugim ministarstvima kako bi ta druga ministarstva opet prema nama mogla transferirati sredstva. Puno je projekata s kojima mi računamo u budućem razdoblju. Svakako računamo, ministre, na Vašu podršku i pomoć. Imali ste razumijevanja prije četiri godine kada ste donosili izmjene zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, isto tako imali ste razumijevanja i za fond sufinanciranja europskih projekata, znajući da bez obzira koliko su europski fondovi izdašni, da se ipak može pojaviti potreba i poteškoća u poslovanju sufinanciranja jedinica lokalne samouprave i regionalne područne samouprave tih naših projekata. Na Vaše razumijevanje računamo i dalje te vjerujemo da ćemo vrlo brzo moći izvijestiti javnost o koracima koje smo učinili.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Pročitano 1447 puta