Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 26 Travanj 2021 08:27

Gradonačelnik Kasana potpisao ugovor s fakultetima zagrebačkog Sveučilišta

 

Pod pokroviteljstvom Sveučilišta u Zagrebu u auli Rektorata jučer je održano svečano potpisivanje  Ugovora o suradnji na razvoju projekata umjetne inteligencije između Grada Lipika, Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Fakulteta prometnih znanosti.

Ugovor su potpisali lipički gradonačelnik Vinko Kasana i prof. dr. sc. Dubravko Majetić, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje te doc. dr. sc. Marko Šoštarić, prodekan za znanost i vanjsku suradnju Fakulteta prometnih znanosti, a u nazočnosti prof. dr. sc. Damira Borasa, rektora Sveučilišta u Zagrebu, požeško – slavonskog župana Alojza Tomaševića, počasnog konzula Republike Moldove Emila Soleničkog te Dejana Iličića, direktora Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA.

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana u svojoj se izjavi osvrnuo na nedavno otvorenje Edukacijskog centra umjetne inteligencije u Lipiku te šestomjesečno besplatno osposobljavanje za programere umjetne inteligencije koje pohađa dvadeset i dvoje polaznika pristiglih iz čitave Hrvatske naglasivši iznimno zadovoljstvo činjenicom da ovaj projekt podupire i Sveučilište u Zagrebu te njegove dvije sastavnice -  Fakultet strojarstva i brodogradnje i Fakultet prometnih znanosti.

Gradonačelnik Kasana se nadovezao i na to da gospodarstvenici prepoznaju značaj ovog projekta. Naime, u Lipiku je početkom ove godine s poslom započela njemačka tvrtka iz Stuttgarta koja se bavi proizvodnjom softvera i pružanja IT-usluga i koja već sad ima četrnaest zaposlenih, a u budućnosti planira zaposliti još mladih programera. Tako se, jedan od vlasnika te firme i sam predstavio polaznicima šestomjesečnog predavanja, a najavljeno je još takvih posjeta i predstavljanja, rekao je gradonačelnik.

Isto tako, u Lipiku se gradi i poduzetnički inkubator za umjetnu inteligenciju te će jednom dijelu polaznika biti ponuđeno, naravno onima koji imaju želju i smisla okušati se u privatnom poslu, da osnuju svoju startup tvrtku uz mentorstvo djelatnika Lipičke razvojne agencije LIRA. Svima njima, koji se za to odluče, Grad Lipik će u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Požeško-slavonskom županijom omogućiti jedan izdašni financijski poticaj u iznosu od čak 200.000,00 kuna tijekom dvogodišnjeg razdoblja, istaknuo je.

„Sveučilište u Zagrebu je jako zadovoljno time što su naša dva fakulteta prihvatila hvalevrijednu inicijativu Grada Lipika koja se odnosi na međunarodni projekt  o promoviranju i obrazovanju u području umjetne inteligencije. To je jako pogodno za te fakultete jer oni očekuju što više mladih koji bi se željeli baviti znanstveno istraživačkim projektima te suradnju koja bi bila i međunarodna.“, istaknuo je rektor Damir Boras te dodao kako zagrebačko Sveučilište ovakve projekte uvijek i rado podupire jer u njima leži naša budućnost.

Potporu ovoj suradnji dala je i Požeško-slavonska županija, a ovom je prigodom župan Alojz Tomašević istaknuo kako je budućnost krenula u Lipiku, što je i slogan lipičkog Edukacijskog centra umjetne inteligencije – „The future is here.“ (Budućnost je ovdje). Župan je kazao kako su pozitivni učinci primjene umjetne inteligencije primjenjivi u svim segmentima našeg društva.

„Nama je velika čast sudjelovati u ovom projektu te zadovoljstvo pomoći Gradu Lipiku u radu jednog ovakvog Centra. Naša uloga će biti savjetodavna. Pomagat ćemo u opremanju laboratorija u svrhu realizacije istraživačkog rada i u izgradnji kurikuluma koji bi trebali slušati polaznici za koje se nadamo da će u konačnici završiti i na našem fakultetu.“, rekao je prof. dr. sc. Dubravko Majetić, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Dekan Majetić je kazao i to da većina sastavnica zagrebačkog Sveučilišta već ima umjetnu inteligenciju, dok se na njihovom fakultetu s time krenulo, kako je istaknuo, prije dvadeset godina te je iz toga proizišao jedan od najjačih smjerova na fakultetu – robotika koja sad proizlazi u studij koji će se temeljiti upravo na umjetnoj inteligenciji.

Jučerašnjom svečanom događaju nazočio je i počasni konzul Republike Moldove Emil Solenički koji je i sam dao svoj obol u sklapanju ove suradnje.

„Za Lipik međunarodna suradnja znači puno, jer tu će doći i do razmjene studenata koji će ondje dolaziti. Ovo je projekt koji je bitan za čitavu Hrvatsku, a s obzirom na to da smo ga uspjeli kategorizirati da ide na međunarodnu suradnju, pokazao se ogroman interes. Današnji sporazum je samo temelj na kojem će se odvijati daljnji razvoj čiji će konkretni rezultati ubrzo biti vidljivi.“, rekao je gospodin Solenički.

 

Izvor: compas.com.hr

Pročitano 900 puta