Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 22 Travanj 2021 14:37

U Požeško-slavonskoj županiji počelo cijepljenje na punktovima

 

Gradska sportska dvorana Pakrac danas je mjesto prvog punkta za cijepljenje protiv korona virusa u našoj županiji. Pozvano je 200 osoba starije životne dobi, a cijepljenje provode timovi iz Doma zdravlja  Požeško – slavonske županije te Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije. Cijepljenje je započelo jutros u 9 sati, a na samom ulazu u sportsku dvoranu tim ljudi iz Civilne zaštite vodio je brigu o epidemiološkim mjerama, razmaku među ljudima te na pojedinačni ulazak osoba u prostor dvorane gdje se na dva mjesta provodi upis i cijepljenje, dok se u trećem dijelu provodi obvezno vrijeme liječničkog nadzora od 15 minuta.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević rekao je kako je u našu županiju do sada pristiglo 14081 doza cjepiva od čega je 9540 osoba procijepljeno prvi put, a 4600 osoba i drugi put.

„Ovo je prvi organizirani punkt u našoj županiji. Za današnje procjepljivanje izdvojeno je 200 doza cjepiva. Liječnici obiteljske medicine s područja Pakraca pozvali su svoje pacijente, starije od 65 godina te kronične bolesnike. S punktovima nastavljamo i dalje te očekujemo da ćemo kroz slijedeće tjedne s otprilike 1100 doza koje smo do sada dobivali, doći do otprilike 3200 doza što je gotovo nemoguće provesti kroz ordinacije obiteljske medicine te se upravo iz tog razloga organiziraju ovakvi punktovi kako bi se cijepljenje provelo što brže i efikasnije. U ovome smjeru trebamo nastaviti dalje kako bi što veći broj žitelja naše županije procijepili.„ – rekao je ravnatelj Matijević.

 „Zahvalan sam što smo počeli dobivati veće količine cjepiva te što i kroz naše ordinacije obiteljske medicine rješavamo problem, a sve se zavodi i kroz cjepne kartone. Čim dostignemo ciljane brojeve procijepljenih sugrađana, stručnjaci kažu da ćemo zasigurno smanjiti porast novooboljelih osoba.“ – rekao je Marijan Višaticki, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije.

„Danas smo u gradu Pakracu, ali kroz slijedeći period punktovi će se osposobiti i u Lipiku, Požegi, Kutjevu te u gradu Pleternici. Nakon toga, sukladno rasporedu Zavoda za javno zdravstvo, cijepljenje će se provesti i u našim općinama. Pozivam sve naše sugrađane koji prelaze 65 godina da se na temelju poziva liječnika opće medicine svakako odazovu i obave cijepljenje kako bi zaštitili sebe i sve ljude oko sebe. Također, kada bude najavljeno cijepljenje za širu populaciju ljudi, pozivam naše sugrađane da se odazovu iz istog razloga te naravno kako bi što prije suzbili porast novooboljelih osoba. Moramo sve učiniti da se pritisak na bolnice smanji, a upravo svojom odgovornošću doći ćemo do pozitivnih rezultata. Čestitam Zavodu za javno zdravstvo, Domu zdravlja, epidemiologu i svim liječnicima te medicinskom osoblju koji su u mobilnim timovima, na dobroj organizaciji i trudu koji ulažu kako bi zaštitili naše sugrađane.“ – rekao je župan Alojz Tomašević.

Pročitano 1764 puta