Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Srijeda, 21 Travanj 2021 09:09

Održana završna konferencija projekta Energetske obnove zgrade OŽB i BHV Pakrac

 

U prostoru Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana u petak, 16. travnja održana je konferencija povodom završetka projekta: „Energetska obnova zgrade Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana na adresi Bolnička 74, Pakrac“, u sklopu Poziva 4c1.4. „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Konferenciji je nazočila Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU), zatim Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u MRRFEU, kao i čelni ljudi Lipika i Pakraca Vinko Kasana i Anamarija Blažević te predstavnici Požeško-slavonske županije, Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije - PANORA-e,  Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, izvođača radova i stručnog nadzora.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove iznosi 13.057.591,19 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj čine 60% odnosno 7.839.729,98 kuna. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sufinancira projekt s 3.613.095,35 kuna odnosno 27,7% čime je vlastiti udio bolnice značajno umanjen.

Ovom je prigodom, ravnateljica OŽB i BHV Pakrac Marina Major istaknula kako su projektom energetske obnove financirane aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove te promidžba i vidljivost.

Radovima na energetskoj obnovi povećala se toplinska zaštita ovojnice zgrade, zamijenjena je vanjska stolarija, zamijenjena je unutarnja rasvjeta energetski učinkovitijom, poboljšan je postojeći sustav grijanja, a ugrađen je sustav odvojenog daljinskog očitanja potrošnje vode i energenata.

Ovim radovima postignuta je ušteda toplinske energije u iznosu od 75% te je zgrada iz energetskog razreda D prešla u energetski razred B.

Dodatno, pristupilo se uređenju potkrovlja i dijela krova bolnice ukupne vrijednosti 2.050.603,25 kuna, a koji su financirani iz više programa. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kroz Program podrške brdsko-planinskim područjima i Program razvoja lokalne zajednice dodijelilo je ukupno 1.000.000,00 kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je ugradnju dizalice topline, kao oblik obnovljivih izvora energije sa 254.576,40 kuna, a  Požeško-slavonska županija s dodatnih 198.529,41 kuna.

Uređenjem potkrovlja i preseljenjem Uprave, Bolnica je povećala kapacitet za zdravstvene usluge, a ukupno ulaganje u zgradu bolnice time je doseglo vrijednost od 15.108.194,44 kuna.

Tehničku pomoć u pripremi i provedbi ovih projekata pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije – PANORA, o čemu je detaljno govorio voditelj projekta Slaven Zrnc, dok je ravnateljica Senka Horvat istaknula kako je tijekom posljednje četiri godine provedeno 28 projekata energetske obnove na obrazovnim, zdravstvenim i socijalnim objektima na području naše županije u vrijednosti od 100 milijuna kuna. 

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević zahvalila je svim akterima koji su participirali u ovom važnom projektu. Ona je istaknula da bolnica ima izuzetni značaj, kako za stanovnike Pakraca i Lipika tako i za širu okolicu te stanovnike obližnjih gradova koji prema njoj gravitiraju.

„Poslije trideset godina, koliko je prošlo od početka Domovinskog rata, napokon smo dočekali obnovu naše bolnice.“, rekla je gradonačelnica te naglasila kako je u posljednjem četverogodišnjem razdoblju u energetsku obnovu javnih i stambenih objekata na području Pakraca uloženo oko 76 milijuna kuna. Osim što su smanjeni energetski troškovi, ovim su ulaganjima uklonjeni tragovi ratnih razaranja čime je Pakrac dobio novu i nadasve ljepšu vizuru, zaključila je gradonačelnica.

„Uspješna realizacija projekta zasigurno će podići standard i kvalitetu zdravstvene usluge koju pruža ova bolnica te učiniti sam objekt ugodnijim i za djelatnike bolnice.“, istaknula je u svojem obraćanju ministrica Nataša Tramišak, složivši se pri tome s gradonačelnicom Blažević da je i ovaj projekt primjer kako se putem energetskih obnova javnih zgrada može mijenjati vizura grada.

 

Izvor: compas.com.hr

Pročitano 1045 puta