Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 26 Ožujak 2021 15:39

Početna konferencija projekta „Trenkov dvorac-dokumentacija“

 

Danas je u Velikoj vijećnici Požeško-slavonske županije, uz pridržavanje epidemioloških mjera, održana početna konferencija projekta „Trenkov dvorac-dokumentacija“. Požeško-slavonska županija nositelj je projekta „Trenkov dvorac-dokumentacija“ kojeg provodi uz tehničku pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, a ukupna vrijednost projekta iznosi 4.507.250,00 kuna. Udio sufinanciranja iz EU iznosi 3.831.162,50 kuna (85%), a udio vlastitih sredstava 676.087,50 kuna (15%).

Na početnoj konferenciji projekta prisutni su bili Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnica grada Pleternice Antonija Jozić, načelnik općine Velika Ivica Potočanac, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat, direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije Maja Jakobović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i graditeljstvo Branka Kuba, Ivica Samarđić ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije te Jelena Ferderbar Hak voditeljica odjela u Regionalnom koordinatoru razvoja PSŽ, koja je moderirala i predstavila projekt.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, a koji je prijavljen na Poziv za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz Prioritetne osi 10 - Tehnička pomoć Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnoga razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Predmetnim projektom planirana je izrada projektno - tehničke i muzeološke  dokumentacije nužne za obnovu  zaštićenog kulturnog dobra, dvorca i parka u Trenkovu.

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat kratko nas je upoznala o tome što se zapravo želi ostvariti u Trenkovu i parku koji ga okružuje te je naglasila da se izrađenom projektno-tehničkom i muzeološkom dokumentacijom ostvaruju preduvjeti za obnovu  dvorca i cijelog kompleksa. Obnovljeni kompleks postat će posjetiteljski centar posvećen barunu Trenku te će se stavit u turističke svrhe, odnosno postat će nova kulturno-turistička destinacija Požeško-slavonske županije i cijele Slavonije, dostupna turistima i široj javnosti. Posjetiteljski centar objedinjavat će kulturne, turističke, prirodne,  materijalne i nematerijalne znamenitosti i baštinu bogatih povijesnih zbivanja i prilika ovog kraja i Trenkovog života.

Nove funkcije dvorca u Trenkovu bit će zalog dugoročne i cjelovite održivosti kompleksa, a to su funkcija dobrodošlice i prijema posjetitelja, uslužna funkcija, obrazovno-kreativna funkcija, interpretacijska funkcija, funkcija odmora i relaksacije te utilitarna funkcija.

Interpretacijska funkcija osigurava doživljaj baštine te poziva ljude na otkrivanje i povezivanje s lokalitetom i njegovim pričama, ali i na otkrivanje dubljih značenja i vrijednosti koji se u njima zrcale i važne su za različite ljude koji kompleks posjećuju.

Obrazovno-kreativna funkcija biti će živo središte susreta lokalnih ljudi i posjetitelja te suradnja s ustanovama formalnog obrazovanja (dječjim vrtićima, osnovnim školama, srednjim školama, glazbenim školama, sveučilištima i veleučilištima) kao i različitim udrugama građana i poduzetnicima u području formalnog i neformalnog obrazovanja, amaterskog stvaralaštva i kreativnih industrija, lokalno i šire.

Uslužna funkcija zamišljena je kao mjesto okrjepe, druženja, kupovine privlačnih suvenira i lokalnih proizvoda, ali i organizacije različitih proslava, prijema te poslovnih susreta.

„U interpretacijskom planu svi zajedno smo došli do interpretacijske poruke: Dvorac s parkom u Trenkovu riznica je obiteljskih memorija i prirodna oaza gdje se slavi nasljeđe baruna Trenka u Slavoniji, sažeto u spoju Europe s kulturom Orijenta.” – naglasila je ravnateljica Horvat te je rekla kako je u ovoj poruci sažeto sve ono što se planira i želi objediniti na prostoru dvorca.

Razdoblje provedbe projekta je od 29. studenoga 2019. - 29. studenoga 2023. godine.

Načelnik općine Velika Ivica Potočanac rekao je kako se nada da će završetkom ovoga projekta općina Velika postati središte turističke ponude za cijelu županiju.

„Uz kompleks bazena koji se izgrađuje te s ovim projektom dvorca u Trenkovu, cijeli naš kraj prodisati će jednim drugim načinom koji će biti vezan za turizam, a nadam se da ćemo oživjeti i jedan dio poljoprivrede  i poljoprivrednih gospodarstava gdje ćemo moći proizvesti domaću hranu koja će biti iz eko uzgoja i koja će osigurati dovoljne količine kao što smo nekada imali u našem kraju.“ – rekao je načelnik Potočanac te se zahvalio županu Tomaševiću i Županiji koja je dvorac kupila od prethodnog vlasnika.

„U zadnjih nekoliko mjeseci vrlo intenzivno se radi na ovome projektu. Ponosan sam kao čovjek, što je Županija uspjela kupiti objekt od prethodnog vlasnika, a u svrhu razvoja Požeško-slavonske županije u cijelosti.

Podnijeli smo nove zahtjeve i prema Ministarstvu poljoprivrede i prema drugim resorima kako bi ostatak zemljišta koji je u vlasništvu Republike Hrvatske proširili, a samim time dobili i dodatne mogućnosti za razne nove mogućnosti.“ – rekao je župan Tomašević te je naglasio kako je prostor oko dvorca bio jako zapušten te je Županija morala djelovati, a ovih dana će se krenuti saditi i nove sadnice oko dvorca.

Župan Tomašević rekao je kako je također i dio krovišta saniran od strane Županije kako bi se zaustavilo propadanje objekta, čekajući upravo ovaj projekt financiran novcem iz Europske unije.

„Velikan europskog ratovanja i veliki vojskovođa upravo je bio Barun Trenk, a na nama je da njegov život i njegovo djelo ovdje ponovno oživimo i budemo ponosni što je djelovao upravo u našem kraju, ali i na to što je mjesto Trenkovo u našoj općini Velika upravo po njemu dobilo ime. Poanta je u tome da se cijeli ovaj kompleks svodi na razvoj turizma cijele naše županije.“ – rekao je župan Tomašević uz zahvalu Regionalnom koordinatoru razvoja PSŽ na izvrsnim projektima te svima koji su dali svoju potporu ovome projektu.

Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije rekao je kako je ovo samo jedan od mnogobrojnih sjajnih projekata koji se ostvaruju na području naše županije.

„Bogatstvo koje ima naša županija, koncentracija ovakvih znamenitosti koja se ovdje nalaze, zahvaljujući brizi lokalne-regionalne samouprave od daljeg propadanja, teško se može vidjeti negdje drugdje.“ – rekao je Huška.

Pročitano 1486 puta