Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 18 Ožujak 2021 14:55

Završna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Osnovne škole Fra Kaje Adžića Pleternica

 

Danas je u prostorima Osnovne škole Fra Kaje Adžića Pleternica, uz pridržavanje epidemioloških mjera, održana završna konferencija projekta "Energetska obnova zgrade Osnovne škole Fra Kaje Adžića na adresi Školska 2, Pleternica", u sklopu Poziva "Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora" referentne oznake 4c1.4.

Na završnoj konferenciji nazočni su bili Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat, direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Marija Šarić, ravnatelj škole Hrvoje Galić, predstavnici projektanta, izvođača radova Presoflex gradnje te drugi.

Ravnatelj škole Hrvoje Galić ispričao je o povijesti škole, naglasivši da je pleternička škola jedna od najvećih na području cijele Hrvatske, a najveća po broju učenika na području Požeško-slavonske županije.

„Čak dvanaest područnih odjeljenja je najviše što ima neka osnovna škola u državi. U zgradi osim učenika osnovne škole nastavu pohađaju i učenici odjela Ekonomske i Obrtničke škole Požega te izdvojenog odjela osnovne Glazbene škole Požega .“ – rekao je ravnatelj Galić.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 31. listopada 2018. godine, a stručnu pomoć u administrativnom dijelu pripreme, kao i u provedbi projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

Ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat zahvalila je svima koji su pomogli u realizaciji projekta, a to su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Požeško-slavonska županija kao osnivač škole i nositelj projekta, Grad Pleternica kao prijavitelj projekta te projektantima, izvođačima i nadzoru.

„Ovo je dvadeset i peta školska ustanova na kojoj je dovršena energetska obnova kojoj je osnivač Požeško-slavonska županija te je i najveći projekt sa uloženih 18 milijuna kuna. Oko 40 milijuna kuna uloženo je u tri zdravstveno socijalne ustanove te oko 60 milijuna kuna u školske ustanove. Nadam se da će škola kroz energetske uštede moći ulagati u neke druge, nove programe.“ – istaknula je ravnateljica Horvat.

Projektom energetske obnove financirani su građevinsko-obrtnički radovi, usluga stručnog i projektantskog nadzora, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, upravljanje projektom i administracija te usluge promidžbe i vidljivosti.

Radovima na energetskoj obnovi povećala se toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita vanjskoga zida, toplinska zaštita poda prema tlu te se zamijenila postojeća vanjska stolarija.

Navedenim radovima se ostvarila ušteda toplinske energije u iznosu od 81,76% u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada je iz energetskog razreda D prešla u energetski razred A.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove iznosi do 15.584.273,29 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira do 8.362.083,73 kn. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije financira projekt u iznosu do 5.129.429,64 kn, a ostatak je na sebe preuzela Požeško-slavonska županija, kao osnivač.

Na projektu je sudjelovao i Grad Pleternica sa dodatnim-nužnim radovima u iznosu do 3.180.890,87 kn, čime ukupna vrijednost ulaganja u Školu iznosi do 18.765.164,16 kn.

Krajnji rok za realizaciju svih projektnih aktivnosti je 30. travnja 2021. godine.

Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić zahvalila se svima koji su sudjelovali u ovom najvećem projektu obnove jedne školske zgrade, koju je uz sve podržao i grad Pleternica svojim sredstvima iz proračuna, za nužne radove koji nisu bili troškovnički priznati, ali su bili bitni da se odrade zbog funkcioniranja cijele škole. Najavila je i nastavak unutarnjeg uređenja kata, jer je ovim projektom osim fasade i energetske učinkovitosti u potpunosti uređeno prizemlje škole.

„Čast mi je pozdraviti vas na završnoj konferenciji projekta pleterničke osnovne škole. Od njenog osnutka pa do danas vjerujem da se svi koji smo pohađali ovu školu sjetimo naših školskih dana. Posebno me veseli da naša škola, od 1977. godine kada je započela njezina izgradnja do današnjeg dana, nije doživjela ovakvu temeljitu rekonstrukciju.“ – rekla je gradonačelnica Jozić.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, također je izrazio zadovoljstvo zbog obnove škola, bolnica na području županije i požeškog đačkog doma, uz nadu da će uskoro biti odobreno otvaranje Srednje škole u Pleternici, čija je nova vanjska ovojnica na zgradi dovršena.

„Prije par godina kada smo razgovarali o ovome projektu, proračuni grada Pleternice i Požeško-slavonske županije bili su daleko skromniji nego danas. Mi smo znali da bez obzira kakva će odluka biti donesena, ova škola mora biti uređena po svim standardima i pravilima. Bilo je upitno kako ćemo i na koji način doći do sredstava, ali smo čvrsto odlučili krenuti u ovaj projekt. Drago mi je zbog svakog našeg uspješno završenog projekta, kao i naše požeške te pakračke bolnice, svih škola te ostalih ustanova. Investirat ćemo i u novu zgradu Đačkoga doma u Požegi kako bi dobili još 25 novih ležajeva i smještajnih kapaciteta, a samim time zapravo privukli novu djecu i učenike u našu županiju. Ovaj kompleks objekata gdje se trenutno nalazimo je mjesto sa predivnim uvjetima za djecu, učitelje i nastavnike, koje će služiti i građanima Pleternice za potrebe drugih događanja i manifestacija u gradu.“ – rekao je župan Tomašević.

Davor Huška pomoćnik ministrice regionalnog razvoja istaknuo je da je županija od tih ogromnih sredstava koja su na raspolaganju iz EU fondova jako puno pomogla i podigla standard svojih škola, bolnica, domova.

„Ova sredstva koja sada štede energiju, ovdje čak 80%, mogu se iskoristiti za druge namjene i potrebe škole, te podizanje školskog standarda. U slijedećem programskom razdoblju od 2022. godine na raspolaganju se nalazi puno više sredstava i treba samo pripremati projekte, što je ova županija već pokazala da dobro radi.“ – rekao je Davor Huška.

Pročitano 5132 puta