Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Četvrtak, 18 Ožujak 2021 08:26

Dan Grada Pakraca i svečana sjednica pakračkog Gradskog vijeća

 

Povodom nadolazećeg blagdana sv. Josipa, koji se od 1996. godine slavi i kao Dan Grada Pakraca, u prostoru Hrvatskog doma "Dr. Franjo Tuđman" održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pakraca u skladu s epidemiološkim mjerama.

Osim prošlogodišnjih i ovogodišnjih dobitnika javnih priznanja Grada Pakraca te članova Gradskog vijeća na čelu s predsjednikom Miroslavom Ivančićem i pakračkom gradonačelnicom Anamarijom Blažević te njezinim zamjenicima, sjednici je nazočio i počasni građanin Grada Pakraca Marko Širac, pakrački župnik vlč. Jozo Zorić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Ankica Zmaić, izaslanik predsjednika hrvatske Vlade Dragan Jelić, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Davor Huška, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, lipički gradonačelnik Vinko Kasana, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, dr. Željko Glavić i Ferdinand Troha, predsjednik požeškog Gradskog vijeća i zamjenik požeškog gradonačelnika te načelnici općina s područja Požeško-slavonske županije - Mile Pavičić, Ivica Kovačević, Dalibor Bardač, te Antonija Pavlović, predsjednica Općinskog vijeća Velike.

Predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić rekao je kako je Pakrac grad pobjednika i grad povijesti, o čemu svjedoče i arheološka istraživanja koja se posljednjih godina odvijaju na lokalitetu „Starog grada“.

„Pakračani su dobrodušni i iskreni Hrvati, pravi domoljubi, što su pokazali i tijekom Domovinskog rata. Mi smo danas okrenuti jednoj drugoj borbi, borbi za grad koji će biti onakav kakvim ga je zamišljao dr. Ivan Šreter, kakvim su ga zamišljali hrvatski branitelji i onakav kakvim ga zamišljaju mladi. Iskreno vjerujem da u toj borbi polako, ali sigurno pobjeđujemo. Dokaz se vidi na svakom koraku, a gradilišta je bezbroj. Sve to će biti na ponos svima nama, građanima ovog Grada.“ – naglasio je Ivančić, zahvalivši pri tome hrvatskoj Vladi na podršci u svemu tome.

Nakon uvodnog obraćanja predsjednika Gradskog vijeća, uručena su javna priznanja Grada Pakraca prošlogodišnjim i ovogodišnjim laureatima.

Javno priznanje „Pečat Grada Pakraca“ za 2019. godinu dobili su za osobiti doprinos u duhovnom i materijalnom razvoju Grada: Božidar Savi iz Pakraca, obitelj Brus iz Pakraca, Društvo Mađara Pakrac, Udruga maratonaca Sisačko-moslavačke županije „Heroji ne umiru“ i posmrtno Elvira Ančić, a Javno priznanje Zlatna plaketa „Grb Grada Pakraca“ dodijeljena je Zvonku Martinoviću iz Prekopakre za područje gospodarstva te Udruzi HVIDR-a Pakrac za područje drugih društvenih djelatnosti.

Ovogodišnji dobitnici Zlatne plakete „Grb Grada Pakraca“ su Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana (za područje zdravstva i socijalne skrbi), Dubravka Špančić (za područje kulture), Marijan Prohaska (za područje fizičke kulture) i Silvija Svjetličić (za područje drugih društvenih djelatnosti), dok je „Pečat Grada Pakraca“ dodijeljen Gradskoj straži Požega.

U ime nagrađenih zahvalila se Marina Major, ravnateljica pakračke bolnice, istaknuvši da je ovo priznanje rezultat rada svih zaposlenika u godini koja je bila izuzetna i teška, ali u kojoj je iz raznih izvora bolnica uložila oko 22 milijuna kuna investicija u građevine i opremu.

Tijekom svojeg obraćanja, pakračka gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević osvrnula se na dugu pakračku povijest koja seže još u srednjovjekovno razdoblje, a čemu svjedoče i arheološki pronalasci kojih je iz godine u godinu sve više.

„Pakrac čine ljudi, a svi programi i projekti napravljeni su upravo zbog stanovnika ovog grada, sadašnjih, ali i budućih stanovnika Pakraca i okolnih naselja.“ – rekla je gradonačelnica Blažević.

Oživljavanje prostora nekadašnje Drvne industrije Papuk i proširenje Zone male privrede s namjerom još većeg razvoja malog i srednjeg poduzetništva okarakterizirala je najznačajnijim događajem u protekloj godini, a o svemu onome što se na području Pakraca radilo, prisutni su mogli pogledati video zapis koji svjedoči o tome, kao i u brošuri u kojoj stoji kako je izvršeno radova i usluga u vrijednosti većoj od 120 milijuna kuna. Isto tako 338 milijuna kuna je ugovoreno, a pripremljeni su i projekti vrijedni 190 milijuna kuna.

Pohvale projektima i svemu onome što je dosad učinjeno, kao i onome što je tek u planu, uputila je i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Ankica Zmaić, ali i izaslanik predsjednika hrvatske Vlade i državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić, dok je čestitke u ime nazočnih čelnih osoba gradova i općina s područja Požeško-slavonske županije uputila Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

„Čestitam vam na svemu ovome što sam danas čula i vidjela te vam ovim putem čestitam i na svim projektima, bez obzira u kojoj se fazi realizacije nalazili i iz kojih izvora financiranja dolazili. Oni su pokazatelji razvoja Pakraca, a također se primijeti dobra suradnja grada Pakraca i prema nacionalnoj razni. Želim vam da tako nastavite i dalje.“ – rekla je saborska zastupnica Ankica Zmajić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora.

Pročitano 1120 puta