Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Nedjelja, 27 Prosinac 2020 16:45

U Požeško-slavonsku županiju stigle prve doze cjepiva protiv korona virusa

 

U Opću županijsku bolnicu Požega te Dom za starije i nemoćne Požega danas su stigle prve doze cjepiva za žitelje naše županije te su prvo cijepljeni djelatnici bolnice koji su direktno ili indirektno uključeni u rad s COVID pozitivnim pacijentima i štićenica Doma za starije i nemoćne osobe u Požegi. Otprilike oko 40 posto djelatnika požeške bolnice izrazilo je spremnost za cijepljenjem. Dr.sc. Ivan Vukoja rekao je kako je kriterije definirao Hrvatski zavod za javno zdravstvo te da će se prvo cijepiti upravo zdravstveni djelatnici.

"Danas smo svjedočili jednom bitnom događaju, s obzirom da pandemija traje već desetak mjeseci i da sve ono što smo mislili da znamo, zapravo je značajno poljuljalo neka saznanja i razmišljanja. Dolazak cjepiva je odlična stvar jer napokon omogućava svima da ulazimo u jedno normalnije vrijeme koje je pred nama. Prvih pet djelatnika koji su se cijepili su glavna sestra bolnice Silvija Marić, mag.med.techn., glavni tehničar hitnog prijema Dalibor Ivanešić, te liječnici dr. med. Ile Raštegorac, dr. med. Matko Šperanda, dr. med. Albin Kapetanović, te dr. med. Ivona Banožić. Svojim primjerom su pokazali i drugima kako to trebamo svi učiniti kako bismo zaštitili ne samo sebe i svoje bližnje nego sve one starije i nemoćne među kojima cirkuliramo, s kojima se družimo i na kraju krajeva kako bismo zaštitili hrvatski narod i zato trebamo ustrajati da ta razina procijepljenosti bude što veća kako bi se što prije vratili u normalna vremena." - rekao je dr. sc. Ivan Vukoja.

"Došao je i taj dan da smo u Požeško-slavonsku županiju dobili cjepivo protiv korona virusa. Danas je stiglo 320 doza cjepiva te smo odmah krenuli sa cijepljenjem. Europski su dani cijepljenja te imamo jedan cilj, a to je da podignemo svijest o važnosti cijepljenja kao najsigurnijeg načina da okončamo pandemiju korona virusa. Cjepivo je besplatno za sve građane Republike Hrvatske, a cijepljenje je na dobrovoljnoj bazi. Ove prve doze cjepiva su namijenjene najugroženijim i najizloženijim skupinama. Najugroženije skupine su korisnici domova za starije i nemoćne osobe te djelatnici istih, a najizloženiji su zdravstveni djelatnici koji rade na COVID odjelima, u respiracijskim centrima i odjelima intenzivne skrbi. Cjepivo je zahtjevno što se tiče skladištenja jer se skladišti na temperature od -70 stupnjeva. Kada se cjepivo izvadi iz hladnjaka potrebno ga je potrošiti u roku od pet dana. Iz tog razloga smo sa čelnicima zdravstvenih ustanova organizirali timove za cijepljenje, a timovi se sastoje od liječnika, medicinskih sestara i tehničara, a u domovima za starije i nemoćne tu su medicinsko osoblje i liječnici obiteljske medicine koji se skrbe o korisnicima domova.

Još jednom bih pozvao žitelje naše Požeško-slavonske županije na cijepljenje jer je cjepivo najsigurniji način kako bi okončali pandemiju korona virusa, a svi zainteresirani trebaju se javiti svojim liječnicima obiteljske medicine kako bi ih oni evidentirali te kako bi se znao točan broj ljudi koji se želi cijepiti zbog organizacije i zbog tehničkih uvjeta koji su zaista zahtjevni što se tiče čuvanja cjepiva.

Cjepivo će pristizati u tjednim razmacima, a prema najavama koje smo dobili od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo slijedeća pošiljka bi trebala doći oko 31. prosinca, nakon toga slijedeće doze otprilike oko 04.siječnja 2021. godine.

Doze cjepiva koje su danas pristigle u našu županiju trebale bi biti potrošene sa krajem ove godine. " - rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo PSŽ Mato Matijević.

U Domu za starije i nemoćne osobe Požega cijepljena je prva osoba, a radi se o gđi. Ljerki Husjak (90 god.) koja je hrabro pristupila cijepljenju te rekla kako ju nije strah i da se nada da će cjepivo biti svima od pomoći.

Župan Alojz Tomašević i Načelnik Stožera civilne zaštite PSŽ rekao je kako je sretan i zadovoljan jer je u Požeko-slavonsku županiju stiglo cjepivo protiv korona virusa.

"Zahvaljujem se Stožeru, Zavodu za javno zdravstvo te našem epidemiologu dr. med. Anti Vitalii, svim liječnicima, sestrama i ravnateljima ustanova za starije i nemoćne, ali svakako i korisnicima koji su se jako dobro organizirali te posljednjih mjeseci zajednički izdržali sve kroz što su prolazili. Znajući da je teško ne vidjeti svoje najbliže, štićenici doma su se hrabro i zajednički borili protiv ovoga neprijatelja.

Do sada smo bili u obrani, cijela Hrvatska pa i svijet, svi su se neumorno borili protiv korona virusa. Okrenuli smo novu stranicu te od danas krećemo u napad upravo cjepivom koje nam je pristiglo. Vjerujem da su upravo ova cjepiva koja su otkrili i pripremili svjetski znanstvenici novo oružje za pobjedu te za povratak svih stanovnika normalnome životu. Zajedničkim djelovanjem sve možemo prebroditi i savladati. Vrijeme je Božića i Nove godine kada su obitelji zajedno te se nadam da će svi promisliti o tome kojim putem i kojim smjerom trebamo nastaviti dalje. Siguran sam da je ovo početak kraja korona virusa te sa vjerom da će 2021. godina biti godina oporavka prije svega zdravstvenoga stanja bolesnih te samim time i oporavka našega gospodarstva." - rekao je župan Tomašević sa vjerom da nakon procijepljenosti građana neće biti novih širenja zaraze.

 

 

Pročitano 2285 puta