Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 23 Studeni 2020 10:32

Župan obišao mjesta pripravnosti zimske službe u Požegi

 

Župan Alojz Tomašević u pratnji ravnatelja Županijske uprave za ceste Mije Jozaka, obišao je mjesta pripravnosti zimske službe za period 2020./2021. u Požegi.

Sukladno zakonu od 15. studenoga do 15. ožujka, zimska služba je u pripravnosti za sve moguće intervencije prilikom zimskih nepogoda. Izvoditelj radova je Poduzeće za ceste Slavonski Brod, a Požega i Pakrac su dva mjesta pripravnosti s ukupno 477 km u Požeško-slavonskoj županiji. Sukladno tomu je napravljena dinamika i itinereri rada potrebnih jedinica za obavljanje sigurnog rada u zimskom periodu.

„Kao i svake godine do sada, svi potrebni preduvjeti za obavljanje radova su osigurani te se nadamo da će isti biti izvršavani u najkraćim mogućim rokovima. Svakodnevno pratimo vremenski prognozu, zajedno sa izvoditeljima radova te sukladno tomu, uvodimo stupnjeve pripravnosti u odnosu na temperaturne pokazatelje koje dobivamo od Državnog hidrometeorološkog zavoda. Zavisno o stupnjevima pripravnosti imamo određena vozila po potrebi stupnja, prvi, drugi i treći stupanj, a trenutno se provodi najniži, prvi stupanj, što čini jedno vozilo. S obzirom na našu raspoređenost i konfiguraciju terena, imamo par brda koja moramo kontrolirati češće i stoga imamo spremna vozila i za to.

Važno je napomenuti i kako se održavanje provodi na županijskim i lokalnim cestama. Ostale ceste u nadležnosti su državne zimske službe, odnosno gradske zimske službe. Kada dođe do padalina, dionice terbaju biti progode 5-8 ati nakon prestanka padalina, a zakonom je dozvoljeno do 10 centimetara ugaženog snijega, međutim mi prometnice nastojimo održavati odmah.“ – rekao je ravnatelj Županijske uprave za ceste Mijo Jozak.

 „Izvođač radova u suradnji sa našom Županijskom upravom za ceste pobrinuti će se i ove godine da svi žitelji naše županije, a posebno oni koji žive na brdskim područjima, mogu normalno prometovati po očišćenim i održavanim prometnicama. Treba reći kako trebamo čuvati i okoliš, budući ogromne količine soli koje bi se bacale da bi ceste bile „crne“ jako zagađuju okoliš. Ponosan sam i čestitam ravnatelju Županijske uprave za ceste kao i izvođačima koji su se već uhvatili posla i preventivnih postupaka, kako bi zadovoljili sve potrebe naših građana. Svi kapaciteti su spremni, dovoljan broj ljudi i vozila, soli, sipine i svega što je potrebno za dobre rezultate i ove godine.“ – rekao je župan Alojz Tomašević.

Pročitano 1276 puta