Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 03 Studeni 2020 14:37

Završna konferencija projekta "Energetska obnova zgrade Područne škole Badljevina"

 

U prostorima Područne škole Badljevina održana je završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Područne škole Badljevina na adresi Trg dr. Franje Tuđmana 4, Badljevina, Osnovne škole braće Radića Pakrac“. Peta je to završna konferencija za projekte energetske obnove, od ukupno deset projekata s područja Požeško-slavonske županije, koji su odobreni na Javnom pozivu "Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora", referentne oznake 4c1.4. 

Ravnateljica Osnovne škole braće Radića rekla je kako je sretna što je nakon godine dana provedbe projekta škola zasjala u punom sjaju.

"To je nešto o čemu smo donedavno mogli samo maštati. Prije godinu dana, od naše tri područne škole, ova je bila u najlošijem stanju i zaista smo zadovoljni što je u konačnici uređena. Takva sređena školska zgrada zasigurno će pozitivno utjecati i na ozračje u školi te sam sigurna da ćemo s još više volje i entuzijazma ostvarivati sve naše odgojne i obrazovne ciljeve." - izjavila je ravnateljica Sanja Delač.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 24. rujna 2018., a pomoć u administrativnom dijelu pripreme i provedbe projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije- Panora.

Projektom energetske obnove financiraju se aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon izvršenih građevinskih radova, aktivnost upravljanja i administracije te promidžbe i vidljivosti.

Radovima na energetskoj obnovi poboljšala se toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru, toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora te se zamijenila vanjska stolarija. Realizacijom navedenih mjera se uštedjelo 72,67% potrebne toplinske energije, a zgrada je iz energetskog razreda D prešla u energetski razred B.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 1.371.891,88 kuna, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 563.519,94 kuna. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU kroz Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini financira projekt u iznosu do 238.252,04 kuna, dok je preostali iznos na sebe preuzela Požeško-slavonska županija, kao osnivač Škole.

Prisutne su pozdravili i Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU, koji je govorio o važnosti europskih projekata te naročito ovakvih projekata eneretske učinkovitosti, a kojih na području Požeško-slavonske županije, kao i gradova Lipika i Pakraca ne nedostaje te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije Sandra Sekulić.

Završetak cijelog projekta očekuje se do kraja studenoga 2020. godine.

Pročitano 1676 puta