Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Petak, 23 Listopad 2020 14:26

Dvadeset i prva redovna izvještajna Skupština Županijske zajednice udruga HVIDR-e Požeško-slavonske županije

 

U prostoru gradske vijećnice grada Pakraca, a u skladu sa svim epidemiološkim mjerama, održana je dvadeset i prva redovna izvještajna Skupština Županijske zajednice udruga HVIDR-e Požeško-slavonske županije. Tom prigodom Skupštini je podneseno izvješće o radu, financijsko izvješće, izvještaj nadzornog odbora i suda časti.

Predsjednik Županijske zajednice udruge HVIDR-a Stipan Grgić, istaknuo je da su, premda pod otežanim uvjetima zbog novonastale situacije s epidemijom koronavirusa, u proteklom razdoblju  provodili svoje redovne zadaće, sukladno s ranije prihvaćenim planom i programom rada. Nazočili su svim obilježavanjima obljetnica iz Domovinskog rata i posjećivali sva spomen - obilježja na području naše županije. Aktivno su sudjelovali u radu koordinacija udruga Požeško – slavonske županije i gradova Pakraca i Lipika, kao i u radu Glavnog odbora HVIDR-e, gdje su aktivno sudjelovali u raspravama. Bili su redovni sudionici sportskih susreta  pa je tako njihova sportska ekipa uspješno sudjelovala na 25. Svehrvatskom ŠNIDOR-u u Makarskoj. Nažalost, zbog aktualne epidemiološke situacije ove godine SŠNIDOR neće biti moguće organizirati tako da se ni natjecanje nije održalo.

Ove su godine članovi Udruge HVIDR-a Pakrac, predstavljajući i županijsku organizaciju, sudjelovali u održavanju proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti „Kaštela 2020. godine“ gdje su u sklopu „Slavonske večeri“ priredili lovački gulaš. Osim sportskih susreta, skrbili su i o zdravlju, socijalnim te statusnim pitanjima svojih članova. Također su sudjelovali na jubilarnom 10. hodočašću Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja „Gospi Voćinskoj“ u prosincu prošle godine, a bili su i nositelj programa obilježavanja obljetnice oslobođenja Bučja dana 26. prosinca 2019. godine. U ovom je izvještajnom razdoblju obilježena i 20. obljetnica postojanja ŽZU HVIDR-a i 25. godišnjica od uspostavljanja Županijskog odbora invalida Domovinskog rata, a tom su se prigodom zahvalili svima koji su na bilo koji način pomagali njihovoj zajednici i dali potporu u radu. Posebno su se zahvalili požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću kojem su uručili zlatnu plaketu.

"Kroz posljednjih nekoliko godina uspjeli smo senzibilizirati hrvatsku javnost, ali i politiku da je ovdje počeo Domovinski rat i zbog toga vas pozivam da nastavite i dalje raditi za dobrobit naše domovine i time promicati istinu jer na taj način nećemo zaboraviti sve one poginule i preminule branitelje koji više nisu s nama. Ja ću i dalje ustrajati na potrebi utemeljenja Medalje “Zapadna Slavonija” kako bi se barem na simboličan način odalo priznanje svima onima koji su sudjelovali u operaciji oslobađanja ovog dijela Hrvatske, a koja je za povijest stvaranja naše države bila od izuzetne važnosti." - rekao je župan Tomašević.

Za aktivnosti ŽZU HVIDR-e prošle godine potrošeno je 32.468,71 kuna, dok su prihodovali 31.804,58 kuna, pri čemu je 13.000 pristiglo iz proračuna Požeško-slavonske županije, a 18.000 iz proračuna Ministarstva hrvatskih branitelja.

Prema planu i programu županijske zajednice HVIDR-e za 2021. godinu, uz sve redovne aktivnosti, predviđena je organizacija okruglog stola na temu prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji na temelju mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te zapošljavanja, sudjelovanje na 26. svehrvatskom sportskom natjecanju invalida Domovinskog rata, kao i susreti s drugim hrvatskim braniteljima Požeško-slavonske i Splitsko-dalmatinske županije. Međutim, predsjednik Stipan Grgić naglasio je kako će sve ovisiti o razvoju situacije s koronavirusom.

Pročitano 1537 puta