Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 06 Listopad 2020 17:12

Dan kad se prisjećamo 19 branitelja koji su položili svoj život za obranu domovine

 

Komemoracijom kod spomen-kapelice u Gornjoj Obriježi okupljeni su se prisjetili tragičnih događaja prije 29 godina kad je 6. listopada 1991. u zasjedi i sukobima s neprijateljem u Batinjanima i Gornjoj Obriježi poginulo 19 hrvatskih branitelja.

Uoči komemoracije u Gornjoj Obriježi položeni su vijenci na spomenike poginulim braniteljima u Batinjanima, Velikom Banovcu i kod spomen-ploče poginulog branitelja Drage Živančeva u Gornjoj Obriježi.

Ispred spomen-kapelice u Gornjoj Obriježi vijence za 19 poginulih hrvatskih branitelja u Batinjanima i Gornjoj Obriježi danas su položili predstavnici, obitelji poginulih hrvatskih branitelja, izaslanici Predsjednika Republike Hrvatske, hrvatske Vlade i Hrvatskog sabora – umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, potpredsjednik Vlade RH te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i saborski zastupnik Ante Deur, župan požeško-slavonski Alojz Tomašević, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević te gradonačelnik Lipika Vinko Kasana s predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata s pakračko-lipičkog područja, kao i general Josip Lucić u ime Doma hrvatskih veterana, saborska zastupnica Marijana Balić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Davor HuškaZoran Šangut, ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar te ostali prisutni. Nakon prigodnih govora održana je sveta misa za sve poginule branitelje Pakraca i Lipika koju je služio vlč. Mihael Kos.

Tragičnih događaja iz ratne jeseni 1991. koji su prethodili i slijedili nakon stradavanja 19 branitelja prisjetio se predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik, umirovljeni pukovnik HV-a Božidar Lujanac, koji je tada bio zapovjednik samostalne satnije ZNG iz Badljevine, naglasivši da je oslobođena Batinjanska cesta bila od iznimne važnosti za vezu i logistiku, pri čemu je sprečavanjem nadiranja agresorskog banjolučkog korpusa efektivno osujećen plan prepolavljanja Hrvatske, a čime su stvoreni uvjeti za uspješne akcije Hrvatske vojske koje su potom uslijedile. On je ovom prigodom istaknuo i to da žrtva poginulih hrvatskih branitelja nije bila uzaludna, jer su svojim životom spasili brojne druga, kao i to da se istina o obrambenom ratu u zapadnoj Slavoniji mora temeljiti mjerodavnim činjenicama.

Pakračka gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević je istaknula da se 1991. godine ovdje nisu branili samo gradovi Pakrac i Lipik, već čitava domovina. Ona je kazala i to da promičući istinu o Domovinskom ratu, s kojim smo svi mi koji živimo na ovom području itekako povezani, iskazujemo zahvalnost i čast svoj onoj mladosti koja je položila ono najvrjednije što su imali, a to su njihovi životi. Ovom je prigodom posebnu zahvalnost istaknula ministru Tomi Medvedu koji je prvi ministar koji je došao na ovo mjesto, a zahvalila je i županu Tomaševiću na suradnji i potpori u obilježavanju ove tragične obljetnice proteklih godina.

Požeško-slavonski župan, umirovljeni general Alojz Tomašević u svom je obraćanju istaknuo kako danas obilježavamo žrtvu života i žrtvu prijatelja, koji toga trenutka nisu brinuli za sebe jer su znali da je ovo prostor koji mora biti obranjen. Premda više nisu među nama, živi su duhom, u našem sjećanju i moraju ostati živi i biti upisani u stranice novije hrvatske povijesti. „Nakon 29 godina, hrvatska domovina je realnost, činjenica koju nitko ne može promijeniti, a moramo ju svakog dana voljeti sve više jer je to naša obaveza prema svim poginulim braniteljima.“, naglasio je župan te potom istaknuo zaslugu Zapadne Slavonije u obrani domovine rekavši da je jesen vrijeme kad Slavonci trebaju ubirati plodove svoga rada, a oni su tada morali ostaviti plugove i traktore i krenuti s puškom braniti domovinu, braniti povijest, ali i budućnost koju moramo ostaviti onim generacijama koje će doći iza nas.

 

 

Izvor: https://compas.com.hr/

Pročitano 2367 puta