Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Ponedjeljak, 05 Listopad 2020 10:00

Krenuo “studentski vlak”

 

Nastavkom suradnje HŽ Putničkog prijevoza i Požeško-slavonske županije redovnim studentima i učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Požeško-slavonske županije od 4. listopada 2020. do 18. lipnja 2021. omogućava se besplatan željeznički prijevoz u 2. razredu na relaciji Požega-Zagreb-Požega. Besplatan prijevoz studentima i učenicima osiguravaju Županija i HŽ Putnički prijevoz u jednakim omjerima od 50%. Uz roditelje, studente je ispratio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

"Prva smo županija koja je pokrenula i osmislila ovaj projekt zajedno sa Hrvatskim željeznicama i provodi se treću godinu zaredom. Vlak će redovito putovati kako je i propisano, petkom i nedjeljom. Prošle godine je preko 350 studenata koristilo ovakav modalitet, a učinjeno je preko 7000 prijevoza. Razgovarajući sa studentima i roditeljima, vidljivo je da je ovo jedna predivna priča. Za sve naše studente koji studiraju u Osijeku, dok ne bude postojala mogućnost putovanja vlakom, županija ima u planu učiniti sve kako bi pomogla i njima. Isto tako studenti koji putuju iz Pakraca i Lipika, a kojima odgovara veza primjerice preko Slavonskog broda za Osijek, i taj projekt nam je  jako važan, i njega moramo realizirati. Ostvarilo nam se ono što smo i željeli postići, a to je da roditelji ne moraju dati sredstva za prijevoz, on je za njih besplatan, zbog čega su roditelji iznimno sretni i zadovoljni ovakvim projektom. Želim poručiti našim studentima da se školuju, studiraju, ali i da se nakon školovanja vrate u našu Slavoniju, našu prelijepu županiju, i ovdje zasnuju svoje obitelji te svoje znanje iskoriste u našim krajevima." – izjavio je župan Tomašević.

Prijevoz studenata i učenika ostvaruje se s pametnom karticom s kojom studenti i učenici karte preuzimaju na blagajnama HŽPP-a i u vlaku.

Studenti su izrazili zahvalnost zbog besplatnog prijevoza te su rekli kako je ova linija jako korisna, jer štede novac, a i češće će moći doći kući svojoj obitelji i prijateljima.

Kako bi ostvarili pravo na besplatan prijevoz, studenti i učenici trebaju popuniti zahtjev za izradu pametne kartice na koju će im biti dodijeljen profil studenta ili učenika Požeško-slavonske županije, uz predočenje identifikacijskog dokumenta iz kojeg je vidljivo prebivalište na području županije i potvrde obrazovne ustanove o statusu redovnog studenta ili učenika.

Pravo na prijevoz vlakom ostvaruju redovni studenti koji studiraju u Zagrebu i učenici srednjih škola koji se školuju u Zagrebu za zanimanja za koja se ne mogu školovati u srednjim školama na području Županije te koji ne ostvaruju pravo na sufinanciranje prijevoza temeljem Odluke Vlade RH o financiranju javnog prijevoza učenika srednjih škola.

Pročitano 1997 puta