Požeško-slavonska županija, Županijska 7, 34000 Požega tel. 034 290 290 e-mail. uredzupana@pszupanija.hr

Utorak, 29 Rujan 2020 18:22

Završna konferencija projekta energetske obnove zgrade Opće županijske bolnice Požega

 

U prostorima Opće županijske bolnice Požega održana je završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Opće županijske bolnice Požega na adresi Osječka 107, Požega“ u sklopu Poziva „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ referentne oznake 4c.1.4.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 09. listopada 2018. godine, a stručnu pomoć u pripremnom i provedbenom dijelu projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 21.615.977,55 kn, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 12.863.797,62 kn. Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije financirao je projekt u iznosu do 5.943.295,67 kuna, čime se vlastiti udio sufinanciranja značajno umanjio.

Završnoj konferenciji projekta prisustvovali su Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, gradonačelnica Pakraca i zastupnica u hrvatskom saboru Anamarija Blažević, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnik grada Požege i saborski zastupnik Darko Puljašić, predstavnici gradova i općina s područja županije te ravnatelji zdravstvenih ustanova.

Projektom energetske obnove financirana je projektna dokumentacija, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog i projektantskog nadzora građenja te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, promidžba i vidljivost te upravljanje projektom. Energetskom obnovom zgrade Opće županijske bolnice Požega povećala se toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru, zamijenila se vanjska stolarija te unutarnja rasvjeta učinkovitijom.

Projektom energetske obnove obuhvaćeno je šest zgrada Opće županijske bolnice: zgrada „nove“ bolnice, zgrada „stare“ bolnice, zgrada kardiologije, RTG zgrada, zgrada uprave te patologija. Zgrada je iz energetskog razreda F prešla u energetski razred B, a ostvarila se ušteda toplinske energije u iznosu od 67,04%.

“Ovaj projekt rezultat je ozbiljnog rada svih službi koje su radile na njemu, od Regionalnog koordinatora razvoja Požeško – slavonske županije, do naših službi koje su provodile javnu nabavu, obavljale pravne i financijske poslove, te naravno tehničke službe koja je to sve pratila. Značajna je ušteda energije koju ćemo sada ostvariti što će u budućnosti olakšati financijsku situaciju te će ostati nešto više novca za ostale troškove bolnice. Ovo je prilika da najavim kako ćemo za mjesec dana imati i završnu konferenciju projekta Dnevne bolnice i jednodnevnih kirurgija vrijednosti preko 34 milijuna kuna. Isto tako mogu najaviti i da smo se kandidirali za projekt nastavnog centra koji uključuje digitalizaciju osnovnih medicinskih i drugih procesa u zdravstvenoj ustanovi.” – rekao je ravnatelj Opće županijske bolnice Požega prof.dr.sc. Željko Glavić.

Župan Alojz Tomašević rekao da mu je čast još jednom potvrditi da nakon što je požeška bolnica prije tri godine proglašena najboljom bolnicom u Republici Hrvatskoj od danas i najljepša bolnica. “Ovaj projekat koji je završen, kao i svi ostali projekti koji jesu ili će tek biti završeni, rezultat su  60 posto više uštede koja će se tek pokazati. Drago mi je da je i naša “Panora” surađivala te moram pohvaliti kako je suradnja bila besprijekorna. Ukoro ćemo imati i završetak energetske obnove bolnice u Pakracu te slobodno možemo reći, kao što i statistika kaže, da je naša županija privukla i priskrbila najviše sredstava iz EU za energetske obnove naših bolnica, zdravstvenih ustanova, škola i drugih institucija.” - rekao je župan Tomašević.

U ime Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije zadovoljstvo projektom izrazio je i pomoćnik ministrice Davor Huška. “Požeška bolnica je samo u ovoj kalendarskoj godini aplicirala na projekte vrijedne više od 50 milijuna kuna. To ne dolazi samo od sebe nego je potreban veliki angažman što najbolje zna ravnatelj, prof. Glavić, kao i tim s kojim on radi na pripremi projekata, a znaju to i kolegice i kolege iz Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije kakva su iskustva u drugim županijama i drugim dijelovima Hrvatske. Ostaje mi samo poticati vas i dalje da pripremate projekte i projektnu dokumentaciju i aplicirate na fondove jer pred nama je nova financijska omotnica za razdoblje od 2021. do 2027..” - rekao je Huška.

Pročitano 1678 puta